Csirkepörkölt rókagombával recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 db csirkecomb
- 10 db csirkeszárny
- 50 dkg rókagomba
- 3 nagy vöröshagyma
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 3 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 paprika
- 3 paradicsom
- 1 ek pirospaprika
- 2 dl száraz fehér vagy rozé bor
- őrölt bors
- só
Elkészítése:
A szárnyakat megtisztítom, a combokról lehúzom a bőrt, ha nagyobbak, félbe vágom, a felesleges zsiradékot leszedem, feldarabolom, és a zsírban a kolozsvári szalonnával együtt kisütöm.
Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, és megdinsztelem rajta.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és őrölt borssal, beleöntöm a bort és az apróra vágott paprikát, paradicsomot és a nagyobb darabokra vágott gombát. Megsózom, visszateszem a tűzre és negyed órát párolom.
Hozzáadom a csirkehúsokat, felöntöm vízzel, épp hogy ellepje, sózom, és a hús puhulásáig főzöm. Az elfőtt levet vízzel pótolom.
Nem kell erősen tüzelni alatta, szép lassan rotyogjon, eleinte néha megkeverem, később csak forgatom a bográcsot, hogy az alja ne égjen le. A forrástól számított 30-40 perc alatt készre fő.
Galuska illik hozzá a legjobban, friss salátát, vagy savanyúságot és tejfölt kínálok mellé.
A csirkepörkölt rókagombával kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 10 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 6 g