Csirkepörkölt rókagombával

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Csirkepörkölt rókagombával

Hozzávalók:

  • 5 db csirkecomb
  • 10 db csirkeszárny
  • 50 dkg rókagomba
  • 3 nagy vöröshagyma
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 paprika
  • 3 paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 dl száraz fehér vagy rozé bor
  • őrölt bors

Elkészítése:

A szárnyakat megtisztítom, a combokról lehúzom a bőrt, ha nagyobbak, félbe vágom, a felesleges zsiradékot leszedem, feldarabolom, és a zsírban a kolozsvári szalonnával együtt kisütöm.
Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát és az áttört fokhagymát, és megdinsztelem rajta.

Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és őrölt borssal, beleöntöm a bort és az apróra vágott paprikát, paradicsomot és a nagyobb darabokra vágott gombát. Megsózom, visszateszem a tűzre és negyed órát párolom.

Hozzáadom a csirkehúsokat, felöntöm vízzel, épp hogy ellepje, sózom, és a hús puhulásáig főzöm. Az elfőtt levet vízzel pótolom.

Nem kell erősen tüzelni alatta, szép lassan rotyogjon, eleinte néha megkeverem, később csak forgatom a bográcsot, hogy az alja ne égjen le. A forrástól számított 30-40 perc alatt készre fő.

Galuska illik hozzá a legjobban, friss salátát, vagy savanyúságot és tejfölt kínálok mellé.