Csirkepörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:
- 4 db csirkecomb
- 8 db csirkeszárny
- 3 db vöröshagyma
- 5 dkg kolozsvári szalonna
- 3 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db paprika
- 3 db paradicsom
- 1 ek pirospaprika
- 2 dl száraz fehér vagy rozé bor
- 2 ek vargánya gombapor (elhagyható)
- őrölt bors
- só
Elkészítése:
A szárnyakat megtisztítom, a combokról lehúzom a bőrt, ha nagyobbak félbe vágom, a felesleges zsiradékot leszedem, feldarabolom és a zsírban a kolozsvári szalonnával együtt kisütöm.
Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát, felaprított paprikát és megdinsztelem rajta.
Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és őrölt borssal, beleöntöm a bort, az apróra vágott paradicsomot.
Megsózom, visszateszem a tűzre és negyed órát párolom.
Hozzáadom a húst, felöntöm vízzel, épp hogy ellepje, sózom és a hús puhulásáig főzöm. Az elfőtt levet vízzel pótolom.
Nem kell erősen tüzelni alatta, szép lassan rotyogjon, eleinte néha megkeverem, később csak forgatom a bográcsot, hogy az alja ne égjen le. A forrástól számított 30-40 perc alatt készre fő.
Galuska illik hozzá a legjobban, friss salátát, vagy savanyúságot és tejfölt kínálok mellé.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

8 tészta 30 perc alatt!
Ha egy tésztaételben keresed a gyors, de ízletes megoldást, akkor jó helyen
Tovább olvasom »
12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »