Csirkepörkölt bográcsban

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 4 db csirkecomb
  • 8 db csirkeszárny
  • 3 db vöröshagyma
  • 5 dkg kolozsvári szalonna
  • 3 ek zsír (kacsa, liba, tyúk)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db paprika
  • 3 db paradicsom
  • 1 ek pirospaprika
  • 2 dl száraz fehér vagy rozé bor
  • 2 ek vargánya gombapor (elhagyható)
  • őrölt bors

Elkészítése:

A szárnyakat megtisztítom, a combokról lehúzom a bőrt, ha nagyobbak félbe vágom, a felesleges zsiradékot leszedem, feldarabolom és a zsírban a kolozsvári szalonnával együtt kisütöm.

Hozzáadom a kockára vágott vöröshagymát, áttört fokhagymát, felaprított paprikát és megdinsztelem rajta.

Félrehúzom a tűzről, megszórom pirospaprikával és őrölt borssal, beleöntöm a bort, az apróra vágott paradicsomot.

Megsózom, visszateszem a tűzre és negyed órát párolom.

Hozzáadom a húst, felöntöm vízzel, épp hogy ellepje, sózom és a hús puhulásáig főzöm. Az elfőtt levet vízzel pótolom.

Nem kell erősen tüzelni alatta, szép lassan rotyogjon, eleinte néha megkeverem, később csak forgatom a bográcsot, hogy az alja ne égjen le. A forrástól számított 30-40 perc alatt készre fő.

Galuska illik hozzá a legjobban, friss salátát, vagy savanyúságot és tejfölt kínálok mellé.