Csirkepörkölt csipetkével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1-1,2 kg egész csirke feldarabolva
- 5 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (csipetkéhez)
- 50-60 dkg liszt
- 10 dkg füstölt szalonna
- 2 dl jó minőségű fehérbor
- só, őrölt bors, egész kömény, majoránna, paprikakrém
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 2 db erős csöves paprika
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 púpos ev kanál őrölt pirospaprika
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázzuk majd zsírjára sütjük, a szalonnát félre tesszük és a zsírjában szalmasárgára dinszteljük a vöröshagymát. A lábast félrehúzzuk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, összekeverjük majd jöhet a hús amit (többször kevergetve) fehéredésig pörkölünk. Fűszerezzük (paprika, paradicsom, fokhagyma, stb.) és legvégén beleöntjük a fehérbort. Fedő alatt pároljuk (szükség esetén kevés vizet öntünk hozzá). Mikor már majdnem megfőtt a hús, csipetkét csipkedünk és kifőzzük, majd leszűrjük.
Sztori: Régen a parasztasszony ünnepnapon, ha jót akart főzni, hátrament a baromfiudvarba, kinézett egy csirkét, elkapta, elvágta a nyakát és csodás csirkepörköltöt főzött belőle. Mi minden évben többször vásárolunk egy közeli csirkeneveldéből 2,0-2,4 kilós csirkéket. Ezeket az állatokat kb. 5-6 hétig kukoricadarán tartjuk, amitől szép sárga bőrük és ízletes, kötött húsuk lesz, mire levágásra kerülnek. Egy ilyen példányból készítettem ezt a finomságot. Tudom, hogy nem mindenki nevelhet csirkét, ezért ajánlom, ha lehet, kofától vásároljátok a tisztított baromfit.