Hozzávalók:
Elkészítése:
A füstölt szalonnát felkockázzuk majd zsírjára sütjük, a szalonnát félre tesszük és a zsírjában szalmasárgára dinszteljük a vöröshagymát. A lábast félrehúzzuk, beletesszük az őrölt pirospaprikát, összekeverjük majd jöhet a hús amit (többször kevergetve) fehéredésig pörkölünk. Fűszerezzük (paprika, paradicsom, fokhagyma, stb.) és legvégén beleöntjük a fehérbort. Fedő alatt pároljuk (szükség esetén kevés vizet öntünk hozzá). Mikor már majdnem megfőtt a hús, csipetkét csipkedünk és kifőzzük, majd leszűrjük.
Sztori: Régen a parasztasszony ünnepnapon, ha jót akart főzni, hátrament a baromfiudvarba, kinézett egy csirkét, elkapta, elvágta a nyakát és csodás csirkepörköltöt főzött belőle. Mi minden évben többször vásárolunk egy közeli csirkeneveldéből 2,0-2,4 kilós csirkéket. Ezeket az állatokat kb. 5-6 hétig kukoricadarán tartjuk, amitől szép sárga bőrük és ízletes, kötött húsuk lesz, mire levágásra kerülnek. Egy ilyen példányból készítettem ezt a finomságot. Tudom, hogy nem mindenki nevelhet csirkét, ezért ajánlom, ha lehet, kofától vásároljátok a tisztított baromfit.