Rakott csirkemell recept
Hozzávalók:
- 2 db csirkemell
- fél kiló vegyes zöldség (karfiol, répa, brokkoli, borsó stb)
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 10 dkg rizs
- só
- bors
- 1 evőkanál sült csirke fűszer só (vagy ami épp kéznél van)
- liszt
- olaj
Sajtmártás:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- kb 5 dl tej
- só
- bors
- szerecsendió
- 1 nagy mozzarella golyó vagy 10 dkg más sajt
Elkészítés:
A csirkemelleket felszeletelem, sózom, borsozom, megforgatom lisztben és hirtelen mindkét oldalát átsütöm. A visszamaradt olajon övegesre pirítom a fél főre vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a fokhagymát is. Jöhet a rétegezés. (Ha van otthon szalonna, tehetünk a tepsi aljára apró kockára vágva.) A tepsi alját kiolajozom, majd erre jöhet egy sor csirkemell, erre a zöldségek, majd a pirított hagyma, a rizs (lehet nyersen is és előfőzötten is) és végül újra csirkemell. Természetesen rétegenként fűszerezni kell! Ha a rizst nyersen teszem bele, akkor felöntöm annyi vízzel, amiben a rizs megfő.
200 fokon 25 percig sütöm, majd a sajtmártást a tetejére teszem és még 10 percig sütöm, de már 220 fokon.
Sajtmártás:
A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, a végén bele reszelem, a sajtot jól kikeverem, és félre teszem.