Rakott csirkemell

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Drága

Hozzávalók:

  • 2 db csirkemell
  • fél kiló vegyes zöldség (karfiol, répa, brokkoli, borsó stb)
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg rizs
  • bors
  • 1 evőkanál sült csirke fűszer só (vagy ami épp kéznél van)
  • liszt
  • olaj

Sajtmártás:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • kb 5 dl tej
  • bors
  • szerecsendió
  • 1 nagy mozzarella golyó vagy 10 dkg más sajt

Elkészítés:
A csirkemelleket felszeletelem, sózom, borsozom, megforgatom lisztben és hirtelen mindkét oldalát átsütöm. A visszamaradt olajon övegesre pirítom a fél főre vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a fokhagymát is. Jöhet a rétegezés. (Ha van otthon szalonna, tehetünk a tepsi aljára apró kockára vágva.) A tepsi alját kiolajozom, majd erre jöhet egy sor csirkemell, erre a zöldségek, majd a pirított hagyma, a rizs (lehet nyersen is és előfőzötten is) és végül újra csirkemell. Természetesen rétegenként fűszerezni kell! Ha a rizst nyersen teszem bele, akkor felöntöm annyi vízzel, amiben a rizs megfő.
200 fokon 25 percig sütöm, majd a sajtmártást a tetejére teszem és még 10 percig sütöm, de már 220 fokon.

Sajtmártás:
A vajat felforrósítjuk, belekeverjük a lisztet, és nagyon lassú tűzön megpirítjuk. A tejet állandó keverés mellett, apránként hozzáöntjük. Amikor elkészült, sóval, borssal és szerecsendióval fűszerezzük, a végén bele reszelem, a sajtot jól kikeverem, és félre teszem.