Rozmaringos-fehérboros házi májas recept
Hozzávalók:
- 1 kg friss csirkemáj
- 6 szál újhagyma
- 1 lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 szép nagy ág rozmaring
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 3 ek (lm) vaj
- 3-4 ek kacsazsír
- ízlés szerint só
- frissen őrölt színes bors
Elkészítése:
Az újhagymát karikára, a lila hagymát apró kockára vágom, és egy lábasban, amit később a sütőbe is be tudok tenni, némi zsiradékon üvegesre párolom. Hozzá adom a megmosott májat, az ágról leszedett rozmaring leveleket, felöntöm a fehérborral, borsozom, és alufóliával lefedve 200 fokra előmelegített légkeveréses sütőben 30-35 percet sütöm. Amikor a máj megsült, leveszem az alufóliát, és további 5-10 percet sütöm, hogy szépen megpiruljon, de ne égjen meg!
Ha a máj elkészült, kihűtöm, majd úgy ahogy megsült, hagymával rozmaringgal együtt egy botmixer segítségével, a vaj hozzáadásával pépesítem. Én mindig csak a tálaláskor szoktam sózni….
Ha szeretnénk néhány napra eltenni, tegyük egy tálba a leturmixolt májast, olvasszuk fel a kacsazsírt, és locsoljuk a krém tetejére.
Friss kenyérrel, pirítóssal, puffasztott rizzsel kínálom!
Jó étvágyat!
A rozmaringos-fehérboros házi májas kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 15 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 9 g