Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Csirkemáj libaköntösben recept

Csirkemáj libaköntösben
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg csirkemáj
    • fokhagyma ízlés szerint (5-6 gerezd)
    • bors ízlés szerint (2-3 csipet)
    • kb 4 dl tej
    • 200 g libazsír
    • 300 ml víz
    • 1-2 db leveskocka

    Elkészítése:
    A megtisztított, megmosott csirkemájat tejbe áztatjuk (érdemes magasabb zsírtartalmú, esetleg házi tejet használni). Tetszés szerint borsozzuk és fokhagymát törünk mellé. Keverjük össze az egészet, takarjuk le és hagyjuk hűtőben állni 1-2 órát (ha valamiért még sincs kedvünk elkészíteni, nyugodtan hagyhatjuk akár 1-2 napig is a tejben).
    A sütéshez széles alapú teflon lábost/magas falú serpenyőt érdemes használni. 3 dl vizet felforralunk, 1-2 db marhahúsleves/libaleves kockát dobunk bele (ha van maradék húslevesünk, felhasználhatjuk azt). A levesbe beleöntjük a szobahőmérsékletű libazsírt, összekeverjük és az egészet alaposan felhevítjük, majd belehelyezzük a tejből kivett májakat (nem kell, hogy teljesen ellepje a májat a lé). Nyugodtan belekerülhet az aprított fokhagyma is, nem keseredik meg egyáltalán és nagyon finom törmeléket kapunk a végén. 20-30 percig fedő alatt sütjük közepes lángon, kb. félidőben megfordítjuk, hogy mindkét oldaluk megpiruljon kissé. Ha elkészült, lecsepegtetjük, melegen fogyasszuk. Ajánlom mellé a krumplipürét és lilahagyma lekvárt, nagyon izgalmas ízkombinációt adnak együtt.

    Sztori: A recept születése abból ered, hogy bár nagyon szeretem a libamájat, de egy részt nagyon drága, más részről pedig sokszor olyan zsíros, hogy borzalmasan megfekszi az ember gyomrát. Ebből kiindulva jött az ötlet: hogyan lehetne a csirkemájat a libamájhoz hasonlóan omlóssá és ízletessé tenni. A fűszeres tejben áztatás és a libazsírban való sütés abszolút meghozza a várt eredményt: nagyon ízletes, porhanyós ételvariációt varázsolhatunk az asztalra meglehetősen gyorsan (áztatás után elkészítési idő kb. 35 perc), egyszerűen és abszolút költséghatékonyan. Emellett további előnye, hogy egy igazi kis különlegességgel kínálhatjuk vendégeinket/családtagjainkat, így akár különböző alkalmakra is bátran elkészíthető, de egyszerűsége miatt akár a hét bármely napja alkalmas lehet arra, hogy “összedobjuk” ezt a kis finomságot.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá