Baconbe tekert csirkemell sajtmártással recept
Hozzávalók:
A tekercshez:
- 30 dkg csirkemellfilé
- kb. 15 szelet bacon
- 15 dkg kemény füstölt sajt
- 1 kis darab póréhagyma, vagy 1 szál újhagyma
A mártáshoz:
- 1 doboz natúr joghurt
- 0,5 l főzőtejszín
- 1 tömlős sajt (bármilyen lágy sajt)
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors (legjobb a fehér)
- szárított, vagy friss bazsalikom
Elkészítése:
A bacon szeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy félig átfedjék egymást. Az enyhén megklopfolt és sózott, vékony szelet
csirkemelleket a baconre fektetjük, szintén kis átfedésekkel (a felgöngyölítés miatt). A kemény füstölt sajtot vékony csíkokra
vágva a szeletek közepére tesszük, hogy majdnem végigérjen. Mellé teszünk pár vékony szelet póréhagymát, vagy újhagymát. Egy kis olajat öntünk rá, hogy ne legyen száraz a hús.
A baconszeleteket mindkét szélétől a hússal együtt feltekerjük. Minél jobban átfedik egymást a bacon- és hússzeletek, annál jobban együtt maradnak. A bacon nyitott részénél fogpiszkálóval sűrűn végigtűzdeljük a tekercset.
Kevés olajon enyhén átsütjük a tekercset egy serpenyőben. Először a nyitott, tűzdelt felét rakjuk a forró olajba, hogy ott jól összesüljön. Óvatosan meg lehet egyszer fordítani, de nem fontos, mert a sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sül, belül pedig omlós lesz a hús.
Mártás készítése:
A natúr joghurtot és a lágy sajtot egy kis sóval, csipet fehér borssal, 1 gerezd aprított fokhagymával lágy masszává turmixoljuk. A tekercshez használt olajban (zsírban) 1 kevés apróra vágott hagymát puhára pirítunk. A főzőtejszínt a megpuhult hagymára öntjük, ehhez adjuk a turmixolt masszát. Megszórjuk bazsalikommal, vagy más fűszerrel, és lassú tűzön összefőzzük. Kevés liszttel sűríteni is lehet.
Tipp:
A feltekerés rögzítéséhez hústű vagy fogpiszkáló is használható. A serpenyőben mindenképpen a feltekerést kell a sütéssel “összeforrasztani”, hogy egyben maradjon. A szeletelés előtt hagyni kell állni kb. 10 percet.