Baconbe tekert csirkemell sajtmártással

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Baconbe tekert csirkemell sajtmártással

Hozzávalók:

A tekercshez:

  • 30 dkg csirkemellfilé
  • kb. 15 szelet bacon
  • 15 dkg kemény füstölt sajt
  • 1 kis darab póréhagyma, vagy 1 szál újhagyma

A mártáshoz:

  • 1 doboz natúr joghurt
  • 0,5 l főzőtejszín
  • 1 tömlős sajt (bármilyen lágy sajt)
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • bors (legjobb a fehér)
  • szárított, vagy friss bazsalikom

Elkészítése:

A bacon szeleteket egymás mellé fektetjük úgy, hogy félig átfedjék egymást. Az enyhén megklopfolt és sózott, vékony szelet
csirkemelleket a baconre fektetjük, szintén kis átfedésekkel (a felgöngyölítés miatt). A kemény füstölt sajtot vékony csíkokra
vágva a szeletek közepére tesszük, hogy majdnem végigérjen. Mellé teszünk pár vékony szelet póréhagymát, vagy újhagymát. Egy kis olajat öntünk rá, hogy ne legyen száraz a hús.

A baconszeleteket mindkét szélétől a hússal együtt feltekerjük. Minél jobban átfedik egymást a bacon- és hússzeletek, annál jobban együtt maradnak. A bacon nyitott részénél fogpiszkálóval sűrűn végigtűzdeljük a tekercset.

Kevés olajon enyhén átsütjük a tekercset egy serpenyőben. Először a nyitott, tűzdelt felét rakjuk a forró olajba, hogy ott jól összesüljön. Óvatosan meg lehet egyszer fordítani, de nem fontos, mert a sütőbe téve kb. 40 perc alatt készre sül, belül pedig omlós lesz a hús.

Mártás készítése:

A natúr joghurtot és a lágy sajtot egy kis sóval, csipet fehér borssal, 1 gerezd aprított fokhagymával lágy masszává turmixoljuk. A tekercshez használt olajban (zsírban) 1 kevés apróra vágott hagymát puhára pirítunk. A főzőtejszínt a megpuhult hagymára öntjük, ehhez adjuk a turmixolt masszát. Megszórjuk bazsalikommal, vagy más fűszerrel, és lassú tűzön összefőzzük. Kevés liszttel sűríteni is lehet.

Tipp:

A feltekerés rögzítéséhez hústű vagy fogpiszkáló is használható. A serpenyőben mindenképpen a feltekerést kell a sütéssel “összeforrasztani”, hogy egyben maradjon. A szeletelés előtt hagyni kell állni kb. 10 percet.