Aszalt szilvás-savanyú káposztás pulykatekercs recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60-70 dkg pulykamell
- 30 dkg savanyú káposzta
- 10-15 dkg aszalt szilva
- 1 fej lilahagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 3 dl vörösbor
- 2 dl főzőtejszín
- 2-3 ek méz
- rozmaring
- bors, só
Elkészítése:
A pulykamellet kiterítjük és kicsit kiklopfoljuk, hogy egyenletesen vastag legyen.
Ezután sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. A káposztát kissé kimossuk, átvagdossuk és ráterítjük a húsra, az aszalt szilvát félbevágjuk és elosztjuk a káposztán, majd szorosan feltekerjük, hurok kötözéssel biztosítjuk, hogy szépen egyben maradjon és a formáját megtartsa.
Egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, aláöntjük a bort és kb 2 dl vizet valamint beledobjuk a lilahagymát és a fokhagymát is durvára vágva.
Fóliával lefedve gázsütő 4-es fokozatán közel 2 órán át pároljuk, sütjük, majd a fóliát levéve a tetjét 2 kanál mézzel megcsurgatjuk és még 5-10 percre visszatoljuk a forró sütőbe.
A hústekercset kivesszük a párolóléből és tálalásig melegen tartjuk.
A boros-hagymás párolólevet leturmixoljuk és főzőtejszín hozzáadásával sűrűre főzzük, forraljuk, mézzel, rozmaringgal és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. Amennyiben hígnak találnánk (ez nagy mértékben függhet a főzőtejszín minőségétől is) egy kis keményítővel sűríthetjük.
Ajánlatos a legélesebb késünkkel szeletelni és a mártással bőségesen meglocsolva tálalni.
A körete szabadon választott, én isteni finom vajas burgonyapürével kínálnám, amibe, akár, rozmaringot és fokhagymát is belecsempészhetünk.
Tipp:
Ha úgy biztosabbak vagyunk a dolgunkban, készíthetjük kettő kisebb darabban is vagy akár adagonként is, és ezzel a sütédi idő lerövidül, de szerintem így mutatósabb.
Amennyiben még pikánsabbá szeretnénk varázsolni, akkor a mártásába illetve a párolólében, klasszikus forralt bor fűszereket is használhatunk.