Aszalt szilvás-savanyú káposztás pulykatekercs

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Aszalt szilvás-savanyú káposztás pulykatekercs

Hozzávalók:

  • 60-70 dkg pulykamell
  • 30 dkg savanyú káposzta
  • 10-15 dkg aszalt szilva
  • 1 fej lilahagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 3 dl vörösbor
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2-3 ek méz
  • rozmaring
  • bors, só

Elkészítése:

A pulykamellet kiterítjük és kicsit kiklopfoljuk, hogy egyenletesen vastag legyen.

Ezután sózzuk, borsozzuk, rozmaringgal fűszerezzük. A káposztát kissé kimossuk, átvagdossuk és ráterítjük a húsra, az aszalt szilvát félbevágjuk és elosztjuk a káposztán, majd szorosan feltekerjük, hurok kötözéssel biztosítjuk, hogy szépen egyben maradjon és a formáját megtartsa.

Egy tepsibe rakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, aláöntjük a bort és kb 2 dl vizet valamint beledobjuk a lilahagymát és a fokhagymát is durvára vágva.

Fóliával lefedve gázsütő 4-es fokozatán közel 2 órán át pároljuk, sütjük, majd a fóliát levéve a tetjét 2 kanál mézzel megcsurgatjuk és még 5-10 percre visszatoljuk a forró sütőbe.

A hústekercset kivesszük a párolóléből és tálalásig melegen tartjuk.

A boros-hagymás párolólevet leturmixoljuk és főzőtejszín hozzáadásával sűrűre főzzük, forraljuk, mézzel, rozmaringgal és szükség szerint sóval, borssal ízesítjük. Amennyiben hígnak találnánk (ez nagy mértékben függhet a főzőtejszín minőségétől is) egy kis keményítővel sűríthetjük.

Ajánlatos a legélesebb késünkkel szeletelni és a mártással bőségesen meglocsolva tálalni.

A körete szabadon választott, én isteni finom vajas burgonyapürével kínálnám, amibe, akár, rozmaringot és fokhagymát is belecsempészhetünk.

Tipp:

Ha úgy biztosabbak vagyunk a dolgunkban, készíthetjük kettő kisebb darabban is vagy akár adagonként is, és ezzel a sütédi idő lerövidül, de szerintem így mutatósabb.
Amennyiben még pikánsabbá szeretnénk varázsolni, akkor a mártásába illetve a párolólében, klasszikus forralt bor fűszereket is használhatunk.