Arroz con pollo recept
Hozzávalók:
- kb. 1,3-1,8 kg csirke feldarabolva
- só
- őrölt feketebors
- olívaolaj
- 4 gerezd frissen darált fokhagyma
- 1 közepes fej vöröshagyma apróra vágva
- kb. 2,5 dl felkockázott piros kaliforniai paprika
- kb. 4,5 dl felkockázott paradicsom
- 1/2 evőkanál őrölt pirospaprika
- kb. 0,15 dl apróra vágott koriander
- kb. 1,5 liter csirkehúsleves
- 8 szál sáfrány, vagy 1 teáskanál sárga ételfesték a rizshez
- kb. 0,5 liter hosszú szemű rizs
- kb. 2,5 dl konzerv zöldborsó
Elkészítése:
A csirkét megsózom és borsozom, majd egy serpenyőben olívaolajon barnára pirítom.
A csirkét kiveszem a serpenyőből, majd ugyanabban az olajban óvatosan megpirítom a fokhagymát is. Amikor a fokhagyma megpirult, ráöntöm az őrölt pirospaprikát, a paradicsomot, a paprikát és a hagymát, majd addig párolom az összetevőket, míg meg nem puhulnak.
Amint a zöldségek puhák, átöntöm őket egy bográcsba, koriandert, húslevest és sáfrányt adok hozzá és az egészet összeforralom. Amikor a húsleves felforrt, belekeverem a rizst és folyamatos kevergetés mellett készre főzöm. A főzés végére a rizsnek az egész levet fel kell szívnia. Ha a húsleves már felszívódott, de a rizs még kemény, akkor újabb adag levest, vagy vizet öntök a rizs alá.
Tálaláskor egy csirkehúst teszek a tányérra, rámerem az ízesített rizst és ízlés szerint megszórom a lecsepegtetett zöldborsóval.
Tipp:
Az Arroz con pollo szó szerinti fordítása csirke rizzsel, ezt a csirkehúsos főételt nagyon kedvelik Kubában, Panamában, Peruban, Puerto Ricoban és Costa Rican.