Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Réteges ünnepi desszert recept

Réteges ünnepi desszert
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 20 dkg aszalt sárgabarack
    • 1 dl víz
    • 10 dkg barna cukor
    • 1 db narancs leve
    • 2 db mandarin leve
    • 6 hüvely kardamom
    • 20 dkg kész vajas piskóta
    • 2,5 dl tejszín
    • 10 dkg görög joghurt
    • 3 evőkanál folyós méz
    • 1 evőkanál pisztácia
    • 1 evőkanál szeletelt mandula

    Elkészítése:

    Tegyük az aszalt sárgabarackot és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, illetve a narancs és mandarin levét. Egy kés fokával dörzsöljük meg jól a kardamomhüvelyeket, hogy kiengedjék majd a magokat, törjük meg egy mozsárban és dobjuk őket a lábasba, keverjük meg jó alaposan. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és lassan fózzük 30 percig. (Vagy ha úgy kényelmesebb, forraljuk fel a keveréket, zárjuk el alatta rögtön a gázt, és hagyjuk ázni-hűlni 1 éjszakán át.)

    Szűrjük le a barackot, majd tegyük vissza a főzőlevet a tűzre, és nagy lángon forraljuk 15-20 percig, hogy szirupos állagúra sűrűsödjön be.

    Vágjuk a vajas piskótát 1 cm vastag szeletekre, béleljünk ki egy széles, de nem túl mély üvegtálat 4-5 szelet piskótával, és osszuk el rajta a meleg barack felét. Locsoljuk a gyümölcsös-piskóta alapra a szirup felét.

    Fektessük rá a második 4-5 szelet piskótát, csak most az ellentétes irányban, hogy egyenletes legyen. Jöhet a barack és a szirup másik fele, majd tegyük félre a tálat, hogy a piskóta magába szívhassa a gyümölcsös szirupot.

    A habréteghez verjük fel a tejszínt, hogy ne legyen túl kemény, majd adjuk hozzá a joghurtot, és forgassuk össze éppen csak annyira, hogy jól elkeveredjen. Lágynak kell maradnia, hogy szépen, egyenletesen, nem túl vastag rétegben el tudjuk kenni a desszert tetején.

    Egy teáskanálnyi mézzel locsoljuk meg a tetejét, majd vágjuk apró forgácsokra a pisztáciát, keverjük össze a szeletelt mandulával, és végül szórjuk a réteges desszert tetejére.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá