Réteges ünnepi desszert recept

Hozzávalók:
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 1 dl víz
- 10 dkg barna cukor
- 1 db narancs leve
- 2 db mandarin leve
- 6 hüvely kardamom
- 20 dkg kész vajas piskóta
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg görög joghurt
- 3 evőkanál folyós méz
- 1 evőkanál pisztácia
- 1 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítése:
Tegyük az aszalt sárgabarackot és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, illetve a narancs és mandarin levét. Egy kés fokával dörzsöljük meg jól a kardamomhüvelyeket, hogy kiengedjék majd a magokat, törjük meg egy mozsárban és dobjuk őket a lábasba, keverjük meg jó alaposan. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és lassan fózzük 30 percig. (Vagy ha úgy kényelmesebb, forraljuk fel a keveréket, zárjuk el alatta rögtön a gázt, és hagyjuk ázni-hűlni 1 éjszakán át.)
Szűrjük le a barackot, majd tegyük vissza a főzőlevet a tűzre, és nagy lángon forraljuk 15-20 percig, hogy szirupos állagúra sűrűsödjön be.
Vágjuk a vajas piskótát 1 cm vastag szeletekre, béleljünk ki egy széles, de nem túl mély üvegtálat 4-5 szelet piskótával, és osszuk el rajta a meleg barack felét. Locsoljuk a gyümölcsös-piskóta alapra a szirup felét.
Fektessük rá a második 4-5 szelet piskótát, csak most az ellentétes irányban, hogy egyenletes legyen. Jöhet a barack és a szirup másik fele, majd tegyük félre a tálat, hogy a piskóta magába szívhassa a gyümölcsös szirupot.
A habréteghez verjük fel a tejszínt, hogy ne legyen túl kemény, majd adjuk hozzá a joghurtot, és forgassuk össze éppen csak annyira, hogy jól elkeveredjen. Lágynak kell maradnia, hogy szépen, egyenletesen, nem túl vastag rétegben el tudjuk kenni a desszert tetején.
Egy teáskanálnyi mézzel locsoljuk meg a tetejét, majd vágjuk apró forgácsokra a pisztáciát, keverjük össze a szeletelt mandulával, és végül szórjuk a réteges desszert tetejére.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »