Réteges ünnepi desszert recept
Hozzávalók:
- 20 dkg aszalt sárgabarack
- 1 dl víz
- 10 dkg barna cukor
- 1 db narancs leve
- 2 db mandarin leve
- 6 hüvely kardamom
- 20 dkg kész vajas piskóta
- 2,5 dl tejszín
- 10 dkg görög joghurt
- 3 evőkanál folyós méz
- 1 evőkanál pisztácia
- 1 evőkanál szeletelt mandula
Elkészítése:
Tegyük az aszalt sárgabarackot és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, illetve a narancs és mandarin levét. Egy kés fokával dörzsöljük meg jól a kardamomhüvelyeket, hogy kiengedjék majd a magokat, törjük meg egy mozsárban és dobjuk őket a lábasba, keverjük meg jó alaposan. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és lassan fózzük 30 percig. (Vagy ha úgy kényelmesebb, forraljuk fel a keveréket, zárjuk el alatta rögtön a gázt, és hagyjuk ázni-hűlni 1 éjszakán át.)
Szűrjük le a barackot, majd tegyük vissza a főzőlevet a tűzre, és nagy lángon forraljuk 15-20 percig, hogy szirupos állagúra sűrűsödjön be.
Vágjuk a vajas piskótát 1 cm vastag szeletekre, béleljünk ki egy széles, de nem túl mély üvegtálat 4-5 szelet piskótával, és osszuk el rajta a meleg barack felét. Locsoljuk a gyümölcsös-piskóta alapra a szirup felét.
Fektessük rá a második 4-5 szelet piskótát, csak most az ellentétes irányban, hogy egyenletes legyen. Jöhet a barack és a szirup másik fele, majd tegyük félre a tálat, hogy a piskóta magába szívhassa a gyümölcsös szirupot.
A habréteghez verjük fel a tejszínt, hogy ne legyen túl kemény, majd adjuk hozzá a joghurtot, és forgassuk össze éppen csak annyira, hogy jól elkeveredjen. Lágynak kell maradnia, hogy szépen, egyenletesen, nem túl vastag rétegben el tudjuk kenni a desszert tetején.
Egy teáskanálnyi mézzel locsoljuk meg a tetejét, majd vágjuk apró forgácsokra a pisztáciát, keverjük össze a szeletelt mandulával, és végül szórjuk a réteges desszert tetejére.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Konyhai üveg hátfalak: a praktikus megoldás, ha sokat főzöl (x)
A konyhai üveg hátfalak egyre népszerűbbek azok körében, akik sokat főznek,
Tovább olvasom »
Mit sütnek ma legszívesebben a magyarok karácsonykor? – Több mint 1000 komment alapján
Minden évben felmerül a kérdés: mi kerüljön az ünnepi asztalra? Hiába a ren
Tovább olvasom »
10 sós süti karácsonyra, amivel nem kell sokat vacakolnod
A karácsonyi készülődésben jól jön néhány gyorsan elkészíthető, mégis finom
Tovább olvasom »
9 zserbó recept, amit érdemes elkészíteni idén karácsonykor
A zserbó sok családban a karácsonyi sütemények egyik kihagyhatatlan darabja
Tovább olvasom »
Különleges karácsonyi kekszek és linzerek – 12 ünnepi finomság amit nem látsz minden nap
Az ünnepi időszakban jólesik néhány különleges aprósütemény, amely nemcsak
Tovább olvasom »
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »

