Réteges ünnepi desszert

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Réteges ünnepi desszert

Hozzávalók:

  • 20 dkg aszalt sárgabarack
  • 1 dl víz
  • 10 dkg barna cukor
  • 1 db narancs leve
  • 2 db mandarin leve
  • 6 hüvely kardamom
  • 20 dkg kész vajas piskóta
  • 2,5 dl tejszín
  • 10 dkg görög joghurt
  • 3 evőkanál folyós méz
  • 1 evőkanál pisztácia
  • 1 evőkanál szeletelt mandula

Elkészítése:

Tegyük az aszalt sárgabarackot és a vizet egy lábasba, majd adjuk hozzá a cukrot, illetve a narancs és mandarin levét. Egy kés fokával dörzsöljük meg jól a kardamomhüvelyeket, hogy kiengedjék majd a magokat, törjük meg egy mozsárban és dobjuk őket a lábasba, keverjük meg jó alaposan. Forraljuk fel, majd csökkentsük a lángot, és lassan fózzük 30 percig. (Vagy ha úgy kényelmesebb, forraljuk fel a keveréket, zárjuk el alatta rögtön a gázt, és hagyjuk ázni-hűlni 1 éjszakán át.)

Szűrjük le a barackot, majd tegyük vissza a főzőlevet a tűzre, és nagy lángon forraljuk 15-20 percig, hogy szirupos állagúra sűrűsödjön be.

Vágjuk a vajas piskótát 1 cm vastag szeletekre, béleljünk ki egy széles, de nem túl mély üvegtálat 4-5 szelet piskótával, és osszuk el rajta a meleg barack felét. Locsoljuk a gyümölcsös-piskóta alapra a szirup felét.

Fektessük rá a második 4-5 szelet piskótát, csak most az ellentétes irányban, hogy egyenletes legyen. Jöhet a barack és a szirup másik fele, majd tegyük félre a tálat, hogy a piskóta magába szívhassa a gyümölcsös szirupot.

A habréteghez verjük fel a tejszínt, hogy ne legyen túl kemény, majd adjuk hozzá a joghurtot, és forgassuk össze éppen csak annyira, hogy jól elkeveredjen. Lágynak kell maradnia, hogy szépen, egyenletesen, nem túl vastag rétegben el tudjuk kenni a desszert tetején.

Egy teáskanálnyi mézzel locsoljuk meg a tetejét, majd vágjuk apró forgácsokra a pisztáciát, keverjük össze a szeletelt mandulával, és végül szórjuk a réteges desszert tetejére.