Málnakrém, mini túrógombóccal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Krémhez:
- 25 dkg málna
- 1 dl főzőtejszín (20 %-os)
- 4 ek xilit
- 1/2 vaníliarúd
- csipet só és kardamom vagy fahéj
- 1 ek vaníliás pudingpor vagy liszt vagy keményítő
Gombóchoz:
- 25 dkg sovány túró
- 1 ek tejföl
- 1 ek kókuszzsír
- 3 ek xilit
- 1/2 kk só
- 6-8 ek őrölt zabpehely
- 1 nagy FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- néhány csepp vaniliakivonat (elhagyható)
- 1 ek citromlé
- fél citrom héja reszelve
Elkészítése:
A gombóchoz a túrót villával áttörjük, jól kikeverjük a többi hozzávalóval – utoljára adjuk hozzá a zabpelyhet és letakarva hűtőben pihentetjük, legalább 3 órán át, de a legjobb ha egy egész éjszakát hagyunk neki, hogy a zabpehely megszívja magát.
Egy nagy fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk. A masszából apró (kb 3 cm-es) gombócokat formázunk és a forró, de nem lobogó vízbe engedjük óvatosan. 1-2 perc után kissé megrázogatjuk a fazekat, hogy a gombócok ne tudjanak letapadni. Addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére, plussz fél perc és szűrőkanállal kiszedjük.
A málnát megmossuk, majd egy kisebb lábasban, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és még egy ujjnyit. Hozzádjuk a cukrot, vaníliát, sót és kardamom-ot. Felforraljuk az egészet, majd kivesszük a vaníliarudat és botmixerrel pürésítjük az egészet. Én le is szűrtem, a magok miatt, de ez kihagyható.
A tűzre visszatéve, újraforráskor hozzáadjuk a pudingporral kikevert tejszínt és besűrítjük. Míg a gombócok kifőnek, időnként keverjük át a málnás krémünket.
Tálaláskor a gombócokat a krémbe ültetjük, esetleg friss málnával és mentalevéllel díszítjük.
A málnakrém, mini túrógombóccal kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 26 g
Zsír: 7 g