Málnakrém, mini túrógombóccal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
2 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Krémhez:

  • 25 dkg málna
  • 1 dl főzőtejszín (20 %-os)
  • 4 ek xilit
  • 1/2 vaníliarúd
  • csipet só és kardamom vagy fahéj
  • 1 ek vaníliás pudingpor vagy liszt vagy keményítő

Gombóchoz:

  • 25 dkg sovány túró
  • 1 ek tejföl
  • 1 ek kókuszzsír
  • 3 ek xilit
  • 1/2 kk só
  • 6-8 ek őrölt zabpehely
  • 1 nagy tojás
  • néhány csepp vaniliakivonat (elhagyható)
  • 1 ek citromlé
  • fél citrom héja reszelve

Elkészítése:

A gombóchoz a túrót villával áttörjük, jól kikeverjük a többi hozzávalóval – utoljára adjuk hozzá a zabpelyhet és letakarva hűtőben pihentetjük, legalább 3 órán át, de a legjobb ha egy egész éjszakát hagyunk neki, hogy a zabpehely megszívja magát.

Egy nagy fazékban vizet forralunk, kissé megsózzuk. A masszából apró (kb 3 cm-es) gombócokat formázunk és a forró, de nem lobogó vízbe engedjük óvatosan. 1-2 perc után kissé megrázogatjuk a fazekat, hogy a gombócok ne tudjanak letapadni. Addig főzzük, míg fel nem jönnek a víz tetejére, plussz fél perc és szűrőkanállal kiszedjük.

A málnát megmossuk, majd egy kisebb lábasban, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje és még egy ujjnyit. Hozzádjuk a cukrot, vaníliát, sót és kardamom-ot. Felforraljuk az egészet, majd kivesszük a vaníliarudat és botmixerrel pürésítjük az egészet. Én le is szűrtem, a magok miatt, de ez kihagyható.

A tűzre visszatéve, újraforráskor hozzáadjuk a pudingporral kikevert tejszínt és besűrítjük. Míg a gombócok kifőnek, időnként keverjük át a málnás krémünket.

Tálaláskor a gombócokat a krémbe ültetjük, esetleg friss málnával és mentalevéllel díszítjük.