Epres-csokis kölesgombóc recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók 4 személyre:
Kölesgombóchoz:
- 2 kisebb csésze (kávés csésze) köles
- 6 ugyan akkora csésze tej
- 2 evőkanál cukor
- vanília kivonat
Töltelékhez:
- 2 dl tejszín
- fél tábla magas kakaó tartalmú csokoládé
Eperszósz:
Elkészítése:
Először is főzzük meg a kölest. Lassú tűzön keverve, főzzük még a köles be nem sűrűsödik. Kell neki legalább 30 perc míg megfől, a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot a végén vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.
A csokit olvasszuk meg gőzön. A tejszínt verjük kemény habbá és keverjük hozzá a csokoládét. A tejszínes csokoládét tegyük a mélyhűtőbe amíg teljesen meg nem szilárdul.
Ha a köles is kihűlt, adjunk hozzá egy tojás sárgáját és ha kell egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket és egy kisebb marék kölest vegyünk a kezünkbe és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival. Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 2-3 perc elegendő, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.
Egy serpenyőbe aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2 kanál cukrot és főzzünk belőle egy finom eper ragut. Ne főzzük szét, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eper raguval és díszítsük citromfűvel.
Tipp:
Ezt a finomságot én komponáltam. Kipróbáltam, már csak reprodukálni kell. Sok sikert hozzá. Várom a beszámolókat!