Epres-csokis kölesgombóc

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók 4 személyre:
Kölesgombóchoz:

  • 2 kisebb csésze (kávés csésze) köles
  • 6 ugyan akkora csésze tej
  • 2 evőkanál cukor
  • vanília kivonat

Töltelékhez:

  • 2 dl tejszín
  • fél tábla magas kakaó tartalmú csokoládé

Eperszósz:

  • 30 dkg érett eper
  • 4 kanál víz
  • 2 kanál cukor
  • 1 kanál balzsamecet
  • friss bazsalikom levél
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás a panírozáshoz
  • kekszdara a panírozáshoz

Elkészítése:

Először is főzzük meg a kölest. Lassú tűzön keverve, főzzük még a köles be nem sűrűsödik. Kell neki legalább 30 perc míg megfől, a köles szemek kinyílnak. Közben adjunk hozzá cukrot a végén vanília kivonatot. Ekkor hagyjuk teljesen kihűlni.

A csokit olvasszuk meg gőzön. A tejszínt verjük kemény habbá és keverjük hozzá a csokoládét. A tejszínes csokoládét tegyük a mélyhűtőbe amíg teljesen meg nem szilárdul.

Ha a köles is kihűlt, adjunk hozzá egy tojás sárgáját és ha kell egy-két kanál tejet, hogy jól kezelhető masszát kapjunk. Vizezzük meg a kezünket és egy kisebb marék kölest vegyünk a kezünkbe és lapítsuk ki. Tegyünk a közepébe a tejszínes csokoládéból annyit, hogy a kölest gombóc formájában kerekíteni tudjuk közepén a csokival. Ekkor forgassuk meg a kekszdarában, forgassuk meg a felvert tojásba ismét a kekszdarába és tegyük forró olajba pár percre. 2-3 perc elegendő, épp, hogy csak színt kapjon és a közepén a csoki ismét felolvadjon. Amikor megpirosodott vegyük ki.

Egy serpenyőbe aprítsunk földiepret, adjunk hozzá 3-4 kanál vizet, 2 kanál cukrot és főzzünk belőle egy finom eper ragut. Ne főzzük szét, csak éppen, hogy a cukor elolvadjon. A gombócokat tegyük egy tányér közepére, körben locsoljuk meg az eper raguval és díszítsük citromfűvel.

Tipp:

Ezt a finomságot én komponáltam. Kipróbáltam, már csak reprodukálni kell. Sok sikert hozzá. Várom a beszámolókat!