Totus pogácsa extra fehérjével recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 30 dkg finomliszt
- 15 dkg tejmentes margarin
- 1 dkg só
- 10 dkg totu
- 1 dkg friss élesztő vagy fél csomag instant élesztő
- 1 dl langyos totu (folyékony állagban)
- csipet cukor
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- díszítésre szezámmag, lenmag stb
Elkészítése:
Első lépésként langyosítsuk meg a folyékony totut, tegyük bele a csipet cukrot és az élesztőt, oldjuk fel, majd szórjunk bele a lisztből egy-két evőkanállal, majd keverjük el és tegyük félre.
A lisztet szitáljuk át és keverjük el benne a sót, majd a hideg margarint kockázzuk fel és morzsoljuk össze a liszttel: gyorsan, addig, amíg szinte egynemű, morzsás állagú nem lesz, ezután üssünk fel egy tojást. Keverjük el, egy kicsit vegyünk ki belőle a pogácsák későbbi lekenéséhez, a többit pedig öntsük a lisztes margarinhoz, majd adjuk hozzá a totut és az élesztős folyékony totut. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd 10-15 percig langyos helyen pihentessük.
Ezután nyújtsuk négyzet alakúra és hajtogassuk 3 részre, nyújtsuk ki téglalap alakúra és hajtsuk 4 részre. Ezután pihentessük 15-20 percet, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra és szúrjuk ki pogácsaszaggatóval. Kenjük le a tetejét a maradék tojással, szórjuk meg pl szezámmaggal, lenmaggal, vagy ami éppen jól esik.
Tegyük sütőlemezre és 180 °C-os sütőben kb 20-25 perc alatt süssük aranysárgára.
Tipp:
Fehérjedús, vendégváró ropogtatnivaló.