Totus pogácsa extra fehérjével

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 30 dkg finomliszt
  • 15 dkg tejmentes margarin
  • 1 dkg só
  • 10 dkg totu
  • 1 dkg friss élesztő vagy fél csomag instant élesztő
  • 1 dl langyos totu (folyékony állagban)
  • csipet cukor
  • 1 tojás
  • díszítésre szezámmag, lenmag stb

Elkészítése:

Első lépésként langyosítsuk meg a folyékony totut, tegyük bele a csipet cukrot és az élesztőt, oldjuk fel, majd szórjunk bele a lisztből egy-két evőkanállal, majd keverjük el és tegyük félre.

A lisztet szitáljuk át és keverjük el benne a sót, majd a hideg margarint kockázzuk fel és morzsoljuk össze a liszttel: gyorsan, addig, amíg szinte egynemű, morzsás állagú nem lesz, ezután üssünk fel egy tojást. Keverjük el, egy kicsit vegyünk ki belőle a pogácsák későbbi lekenéséhez, a többit pedig öntsük a lisztes margarinhoz, majd adjuk hozzá a totut és az élesztős folyékony totut. Gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze, majd 10-15 percig langyos helyen pihentessük.

Ezután nyújtsuk négyzet alakúra és hajtogassuk 3 részre, nyújtsuk ki téglalap alakúra és hajtsuk 4 részre. Ezután pihentessük 15-20 percet, majd nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra és szúrjuk ki pogácsaszaggatóval. Kenjük le a tetejét a maradék tojással, szórjuk meg pl szezámmaggal, lenmaggal, vagy ami éppen jól esik.

Tegyük sütőlemezre és 180 °C-os sütőben kb 20-25 perc alatt süssük aranysárgára.

Tipp:

Fehérjedús, vendégváró ropogtatnivaló.