Töpörtyűs réteges pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 50 dkg finomliszt
- 3 dkg élesztő
- 4 ek fehérbor
- 1,5 dl tejföl
- 1 dl tej
- 15 dkg margarin
- 35 dkg darált töpörtyű
- kb. 2-3 tk só
- 1 tk cukor
- kb. 1 tk őrölt bors (ízlés szerint lehet több is)
A kenéshez:
- 1 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
A langyos, cukros tejbe belemorzsoljuk az élesztőt és felfuttatjuk. Egy nagy tálba beletesszük a sóval és a borssal összekevert lisztet, majd hozzáadjuk a margarint és összemorzsoljuk.
Amikor már morzsalékos, a közepébe mélyedést csinálunk. Beletesszük a felfuttatott élesztőt, a bort, és a tejfölt. Összegyúrjuk a tésztát és kézzel néhány percig dagasztjuk. Ezután vékonyra kinyújtjuk, rákenjük a darált töpörtyűt, majd feltekerjük.
Sodrófával ellapítjuk, kinyújtjuk, majd félbe, egymásra hajtjuk a tésztát. Letakarjuk egy konyharuhával (vagy egy tállal) és kb. 30 percig pihentetjük. Ezután még kétszer ugyanígy megismételjük a nyújtást és a pihentetést. Tehát összesen háromszor kell a tésztával ezt a műveletet elvégezni.
Mindezek után a tésztát lisztezett deszkán kb. 2 centiméteres vastagságúra kinyújtjuk. A tetejét egy éles késsel berácsozzuk és közepes nagyságú pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat és a tetejüket kissé felvert egész tojással megkenjük.
A tepsiben, letakarás nélkül kb. 30 percig újrakelesztjük. 200 fokra előmelegített sütőben (légkeveréses 180 fokon) kb. 20 perc alatt szép pirosra sütjük. (A pogácsákat nem szabad alacsony hőfokon, lassan sütni, mert akkor kemény lesz és kiszárad!)
Ebből a mennyiségből, nekem 55 darab pogácsa készült.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »









