Kombe recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 3 dl tej
- 1 dl víz
- 1 teáskanál cukor
- 1 evőkanál só
- 60 dkg liszt
- 2,5 dkg friss élesztő
Tészta kenéshez:
- 10 dkg vaj
- 5 evőkanál olaj
Töltelékhez:
- házi füstölt kolbász (kb fél szál)
- füstölt szalonna apró kockára vágva
- 10 dkg gépsonka vagy valamilyen felvágott
- 1 nagy pohár tejföl
- 1 fej lilahagyma apróra vágva
Kenéshez:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- szezámmag
- lenmag
Elkészítése:
Az élesztőt morzsoljuk egy kisebb lábosba. A vizet melegítsük langyosra, keverjük el benne a cukrot és öntsük rá az élesztőre. Letakarva hagyjuk felfutni. A lisztet vegyítsük össze a sóval, a langyos tejjel és a kovásszal. Jól dolgozzuk össze. Ha a tészta nagyon lágy lenne, akkor adjunk még hozzá lisztet. Osszuk három részre. Közben a vajat és az olajat olvasszuk össze.
A tésztát erősen lisztezett felületen egyenként nyújtsuk ki nagyon vékonyra. Az első tésztalapot kenjük meg az olvasztott vaj-olaj keverék felével, fedjük be az ugyanakkora méretűre nyújtott második tésztalappal. Erre a lapra kenjük rá az összes tölteléket ( a töltelék hozzávalót apróra vágjuk és összekeverjük), amit szintén fedjünk be a harmadik vékonyra nyújtott tésztalappal. Erre kerüljön rá a maradék olvasztott vaj-olaj keverék.
Most jön a hajtogatás: a háromrétegű tészta felső harmadát hajtsuk felülről lefelé, a közepéig, az alsó harmadát alulról felfelé, a közepéig, majd az egészet úgy hajtsuk be, mint egy könyvet. Ahol érintkezik a tészta, ott csipkedjük össze a széleket. Egy határozott mozdulattal az egészet helyezzük át tepsibe, éles késsel vagy pizza vágóval átlósan és keresztben is metsszük be, majd letakarva kelesszük 1 órán át.
Az idő letelte után kenjük le a felvert tojással, szórjuk meg szezámmaggal és 180 fokos sütőben süssük 30-35 percig, amíg a tészta teteje szép aranyszínű lesz. A bemetszések mentén szeleteljük fel.