Croissant recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kávéskanál só
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (+sárgája a tetejére)
- 0.5 kg liszt
- 2.5 dl tej
- 1 kávéskanál cukor
- 20 dkg vaj
- 0.5 csomag élesztő (2.5 dkg)
Elkészítése:
Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk (az élesztőt a tejbe morzsoljuk, és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik). A lisztet egy edénybe szitáljuk, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojást, beleszórjuk a sót, és addig gyúrjuk, amíg az edény falától elválik. A tésztát egy órát hűtőgépben pihentetjük. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. Fél centi vastag téglalappű nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a vajat. A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután fél órára megint hűtőbe tesszük. A hajtogatást összesen háromszor ismételjük, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel. Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojássárgájával, és előmelegített sütőben aranybarnára sütjük. A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós vagy édes töltelékekkel is (sajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral, nutellával,dióval, mákkal…) és a töltelékkel harmonizáló ízben díszíthetjük a tetejüket.