Tepertős pogácsa recept

Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 kk cukor
- 2 dl tejföl
- 1 + 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg tepertő
- só
- bors ízlés szerint
Elkészítése:
A tejet a kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A tepertőt ledaráljuk, fűszerezzük őrölt borssal, sóval. A sóval óvatosan bánjunk, mert a tésztába is tenni fogunk.
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk egy kanál sóval, beleöntjük az élesztős tejet, egy tojást ütünk bele, a két deci tejföllel összedolgozzuk. Legalább 7-8 percig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől.
Lisztezett deszkán kb. másfél centis téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tepertőt, igyekezzünk egyenletesen, majd hajtogatjuk. Először az egyik felét két harmad részig hajtjuk, a maradék harmadot is ráhajtjuk, és a két végét is egymásra. Ha sok lisztet szórtunk a deszkára nyújtás előtt, a tésztánkra ragadt lisztet száraz ecsettel söpörjük le.
A hajtogatást ismételjük meg, óvatosan nyújtva, és hagyjuk pihenni húsz percet. A leveles tésztákat mindig hűvös helyen pihentetjük! Húsz perc után újra nyújtjuk, majd hajtogatjuk. Minél többször van hajtva, annál levelesebb lesz. Azért ne essünk túlzásba, négy-ötszöri dupla hajtogatás elég. Az utolsó hajtásnál a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A tésztánkat két-két és fél cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk a tetejét, de csak egy mm mélyen. Öt cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Arra ügyeljünk, éles legyen a szaggatónk, másként a tetejét lehúzza, és nem tud feljönni a tészta. A tepsibe egymástól legalább három-négy cm-re rakjuk őket, hogy a meleg egyenletesen érjen minden darabot. Tetejét felvert tojással megkenjük.
15 perc alatt készre sütjük.
Tipp:
Érdekesség: Anyukám mindig „megverte” a tepertős pogácsa, meg a hájas tésztáját. Ma sem tudom miért. De ilyen a megszokás, én is végig szoktam püfölni, ahogy tőle láttam.
A tepertős pogácsa kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 9 g
Szénhidrát: 38 g
Zsír: 17 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Egészséges, zöldséges fogások – gyors vacsorák hús nélkül
Ha valami könnyed, mégis tápláló fogásra vágysz, nem kell lemondanod az íze
Tovább olvasom »
10 klasszikus péksütemény recept – reggelire, uzsonnára, vendégvárónak
A legfinomabb péksütik mindig azok, amik gyerekkorunk illatát idézik. Ezek
Tovább olvasom »
Egy alapanyag, 12 recept – így készítsd el a csirkemellet változatosan
A csirkemell sosem volt még ennyire változatos! Ezek a receptek megmutatják
Tovább olvasom »
Gyors, krémes, csokis és gyümölcsös desszertek egy helyen
Egy gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz? Ezek a receptek
Tovább olvasom »
8 rizsfelfújt és rizskoch recept – klasszikus, gyümölcsös, kakaós változatok
Puha, illatos, nosztalgikus – a rizsfelfújt és a rizskoch azok az édes fogá
Tovább olvasom »
12 frissítő gyümölcsleves recept – krémesen, joghurttal, klasszikusan
Nincs is jobb egy hűsítő gyümölcslevesnél a nyári melegben! Ezek a krémes,
Tovább olvasom »