Tepertős pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 70 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 kk cukor
  • 2 dl tejföl
  • 1 + 1 tojás
  • 20 dkg tepertő
  • bors ízlés szerint

Elkészítése:

A tejet a kiskanál cukorral meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A tepertőt ledaráljuk, fűszerezzük őrölt borssal, sóval. A sóval óvatosan bánjunk, mert a tésztába is tenni fogunk.

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk egy kanál sóval, beleöntjük az élesztős tejet, egy tojást ütünk bele, a két deci tejföllel összedolgozzuk. Legalább 7-8 percig dagasztjuk, amíg elválik a kezünktől.

Lisztezett deszkán kb. másfél centis téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tepertőt, igyekezzünk egyenletesen, majd hajtogatjuk. Először az egyik felét két harmad részig hajtjuk, a maradék harmadot is ráhajtjuk, és a két végét is egymásra. Ha sok lisztet szórtunk a deszkára nyújtás előtt, a tésztánkra ragadt lisztet száraz ecsettel söpörjük le.

A hajtogatást ismételjük meg, óvatosan nyújtva, és hagyjuk pihenni húsz percet. A leveles tésztákat mindig hűvös helyen pihentetjük! Húsz perc után újra nyújtjuk, majd hajtogatjuk. Minél többször van hajtva, annál levelesebb lesz. Azért ne essünk túlzásba, négy-ötszöri dupla hajtogatás elég. Az utolsó hajtásnál a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

A tésztánkat két-két és fél cm vastagra nyújtjuk, éles késsel berácsozzuk a tetejét, de csak egy mm mélyen. Öt cm-es pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. Arra ügyeljünk, éles legyen a szaggatónk, másként a tetejét lehúzza, és nem tud feljönni a tészta. A tepsibe egymástól legalább három-négy cm-re rakjuk őket, hogy a meleg egyenletesen érjen minden darabot. Tetejét felvert tojással megkenjük.

15 perc alatt készre sütjük.

Tipp:

Érdekesség: Anyukám mindig „megverte” a tepertős pogácsa, meg a hájas tésztáját. Ma sem tudom miért. De ilyen a megszokás, én is végig szoktam püfölni, ahogy tőle láttam.