Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa recept

Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg liszt
    • 25 dkg főtt krumpli
    • 18 dkg sertés zsír vagy 25 dkg vaj
    • 25 dkg túró
    • 1-2 tk só
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
    • tökmag vagy egész fekete bors a szemeknek

    Elkészítése:

    A krumplit megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Ezután felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.

    Egy tálba beletesszük a lisztet és hozzákeverjük a sót, majd a zsírral (vagy vajjal) elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót és krumplinyomóval belenyjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.

    Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra.

    A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát kell kiszaggatni, majd éles késsel négy egyforma részre vágni. Ezek lesznek majd a fülek.

    A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb tesszük, majd felvert tojással lekenjük. Ezután rátesszük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal két orrlyukat szúrunk rá. Utoljára tesszük rá a két fület és ujjal rányomkodjuk.

    Végül az egészet lekenjüka felvert tojással, majd tökmagból vagy egész fekete borsból szemeket ragasztunk rá.

    Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem).

    A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá