Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa recept

Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg főtt krumpli
- 18 dkg sertés zsír vagy 25 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 1-2 tk só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
- tökmag vagy egész fekete bors a szemeknek
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Ezután felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet és hozzákeverjük a sót, majd a zsírral (vagy vajjal) elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót és krumplinyomóval belenyjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra.
A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát kell kiszaggatni, majd éles késsel négy egyforma részre vágni. Ezek lesznek majd a fülek.
A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb tesszük, majd felvert tojással lekenjük. Ezután rátesszük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal két orrlyukat szúrunk rá. Utoljára tesszük rá a két fület és ujjal rányomkodjuk.
Végül az egészet lekenjüka felvert tojással, majd tökmagból vagy egész fekete borsból szemeket ragasztunk rá.
Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »