Szilveszteri túrós-krumplis pogácsa recept
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 25 dkg főtt krumpli
- 18 dkg sertés zsír vagy 25 dkg vaj
- 25 dkg túró
- 1-2 tk só
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez - tökmag vagy egész fekete bors a szemeknek
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Ezután felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet és hozzákeverjük a sót, majd a zsírral (vagy vajjal) elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót és krumplinyomóval belenyjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra.
A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát kell kiszaggatni, majd éles késsel négy egyforma részre vágni. Ezek lesznek majd a fülek.
A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb tesszük, majd felvert tojással lekenjük. Ezután rátesszük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal két orrlyukat szúrunk rá. Utoljára tesszük rá a két fület és ujjal rányomkodjuk.
Végül az egészet lekenjüka felvert tojással, majd tökmagból vagy egész fekete borsból szemeket ragasztunk rá.
Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

