Hozzávalók:
Elkészítése:
A krumplit megpucoljuk és apró kockákra vágjuk. Ezután felöntjük annyi enyhén sós vízzel, hogy jól ellepje, majd puhára főzzük. Végül leszűrjük és teljesen kihűtjük.
Egy tálba beletesszük a lisztet és hozzákeverjük a sót, majd a zsírral (vagy vajjal) elkezdjük összemorzsolni. Amikor már kezd morzsalékos lenni, beletesszük a villával összetört túrót és krumplinyomóval belenyjuk a teljesen kihűlt krumplit. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd legalább egy órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Lisztezett felületen 1-1,5 cm vastagra kinyújtjuk, majd 3 különböző méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A nagy és a kicsi méretű szaggatóval ugyanannyi tésztát kell kiszaggatni. A nagy lesz a feje, a kicsi pedig az orra.
A középső méretű szaggatóval fele annyi tésztát kell kiszaggatni, majd éles késsel négy egyforma részre vágni. Ezek lesznek majd a fülek.
A nagy tésztakorongokat sütőpapírral bélelt tepsibe, egymástól távolabb tesszük, majd felvert tojással lekenjük. Ezután rátesszük a kicsi tésztakorongokat, majd szívószállal két orrlyukat szúrunk rá. Utoljára tesszük rá a két fület és ujjal rányomkodjuk.
Végül az egészet lekenjüka felvert tojással, majd tökmagból vagy egész fekete borsból szemeket ragasztunk rá.
Előmelegített sütőbe toljuk és közepes lángon 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük (én légkeverésnél 150 fokon 20 percig sütöttem).
A sütőből kivéve tálalás előtt teljesen kihűtjük.