Szezámos-túrós pogácsa recept
 
                            Hozzávalók:
- 1 kg finom liszt +a lisztezéshez
- 0,5 kg félzsíros tehéntúró
- 4 dl 20%-os tejföl
- 3 teás kanál só
- egy teás kanálnyi őrölt bors
- 25 dkg ráma margarin
- 2 dl étolaj
- 5 dkg élesztő
- 1 evő kanál cukor
- 1 dl tej
- 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 dl tej
- só
- szezámmag
Elkészítése: Az élesztőt egy bögrébe morzsolom, hozzá adom a kanál cukrot, és annyi langyos tejet, hogy ellepje.
Amíg az élesztő feljön, előkészítem a lisztet: Zacskóstól beteszem a mikró tálcájára a lisztet, 1 percig langyosítom, majd a dagasztó tálba szitálom.
Hozzáadom a rámát, a sót, a borsot, egy deci étolajat, és jól eldörzsölöm. Egy mélyedést készítek a liszt közepén, ha az élesztő felfutott, beleöntöm, hozzáadom a tejfölt, a túrót, és bedagasztom, ha kell hozzáadok langyos tejet, és jól összedolgozom.
A másik deci étolajat beledagasztom a kész tésztába, majd a tetejét beszórom liszttel, és konyharuhával letakarom, és párnák közt duplájára vagy még nagyobbra kelesztem.
Ha megkelt a tészta a gyúródeszkára borítom, és 1 – 1.5 cm-re kinyújtom, és összehajtogatom. Jobbról egy harmad balról a másik harmad, és az alsó felét felhajtom, félbe. Ezt a műveletet 3 x megismétlem, majd 1.5 cm-re kinyújtom. A tojást felverem a tejjel, sóval, és a tészta tetejét bekenem, majd közepes méretű pogácsaszaggatóval kerek pogácsákat szaggatok.
A kis pogikat kicsit megformázom, a két kezemmel, és a tojásos felét bele mártom az oda készített szezámmagba, (vagy sajtba), és a sütőlapra teszem.
180 fokon sütöm, előmelegített sütőben, 30-40 percig.
Az én szaggatómmal 100-110 pogácsát tudok kiszaggatni ebből a mennyiségből. A szaggatóm átmérője: 5 cm
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
 
				
				Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom » 
				
				Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom » 
				
				12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom » 
				
				Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom » 
				
				12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom » 
				
				10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

