Sült szalonnás pogácsa recept
Ők is elkészítették

Elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a cukorral együtt a langyos tejbe és elkeverjük. Letakarva megvárjuk, amíg felfut.
A szalonnát pici kockákra összevágjuk és egy serpenyőben pirosra kisütjük. Leszűrjük és félretesszük.
A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tojást, a kissé megmelegített tejfölt, 3 kanállal a kisült zsírból, sót és a borsot. Alaposan kidagasztjuk, félidőben hozzászórjuk a tésztához a kisült szalonna kockákat is. Mikor elválik a tészta a kezünktől a dagasztás során, akkor el is készült.
Liszttel meghintjük a tészta tetejét majd letakarva egy órát kelesztjük. Mikor a duplájára nőtt, egy lisztezett gyúrólapra borítjuk és kinyúltjuk kb. 25*35 cm-es lappá. Kisült zsírral átkenjük a tészta tetejét, majd hajtogatjuk. Letakarjuk és 15 percet pihentetjük. Mikor pihent a tészta, újra kinyújtjuk.
A tészta tetejét egy éles késsel berácsozzuk, majd egy közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A pogácsákat egy sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatjuk és letakarva 20 percet pihentetjük.
Mikor ismét kelt a tészta, felvert tojással lekenjük és máris mehetnek az előmelegített, 180 °C-os sütőbe sülni. Kb 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük a pogácsákat.
Langyosra hűlve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »