Sonkás pogácsa recept
Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, a sonkát nagyon apróra vágjuk.
Vajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát, majd a fűszereket. Lepirítjuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, amíg a tészta elkészül.
Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, belekeverjük a sót, majd a közepére öntjük a felfutott élesztőt, tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, lágyk de nem ragacsos tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán még átgyúrjuk, majd megtöltjük a húsos töltelékkel, a következő módon:
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd a töltelék háromnegyed részét rásimítjuk. Kicsit belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába. Ránézésre függőlegesen elharmadoljuk a tésztát, és a bal szélső tészta részt a középső tészta részre hajtjuk, majd a tetejére a jobb szélső tészta részt.
Az így kapott tészta részre rásimítjuk a maradék tölteléket, belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába.
Majd a tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, és az alsó harmadát is visszahajtjuk a közepéig. Az így keletkezett tésztát egymásra hajtjuk, vagyis összecsukjuk, mint a könyvet.
Lisztezett kelesztőtálba kerül a megtöltött tészta, éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük..
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszúrt pogácsákat
sütőpapírral leterített sütőlapon kelesztjük 50 percet, majd lekenjük felvert tojással, és 190°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Húsvét után a sonka szeletelésnél lehulló darabok felhasználására is kiváló.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Ünnepi tortacsodák – 12 recept, amit idén ki kell próbálnod
Ha valami igazán különleges édességet keresel az ünnepi asztalra, egy ínycs
Tovább olvasom »
10 pogácsa, amire a nagyi is büszke lenne
A pogácsa a magyar konyha igazi büszkesége – egyszerre hétköznapi és ünnepi
Tovább olvasom »
Mit főzz ma? 10 isteni csirkés fogás hétköznapokra
Ha tanácstalan vagy, mit főzz ebédre, a csirkés ételek mindig jó választást
Tovább olvasom »
Puha, illatos, házias – 10 mákos finomság, amit meg kell sütnöd
Ha szereted a mákot, ez a válogatás igazi kincsesbánya lesz számodra. Össze
Tovább olvasom »
Krémes, házias, illatos – 10 leves, amitől jobb kedved lesz
Amikor odakint fúj a szél és esik az eső, egy jó leves többet ér bármilyen
Tovább olvasom »
11 házi keksz, ami tökéletes egy csésze teához vagy kávéhoz
Ha unod már a klasszikus linzert, próbáld ki ezeket a különleges házi teasü
Tovább olvasom »


