Sonkás pogácsa recept

Elkészítése:
A langyos tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni.
A töltelékhez a hagymát finomra aprítjuk, a sonkát nagyon apróra vágjuk.
Vajon megpároljuk a hagymát, hozzáadjuk a sonkát, majd a fűszereket. Lepirítjuk, majd a tűzről levéve hagyjuk kihűlni, amíg a tészta elkészül.
Az átszitált lisztben elmorzsoljuk a hideg, felkockázott vajat, belekeverjük a sót, majd a közepére öntjük a felfutott élesztőt, tojást és a tejfölt. Összegyúrjuk, lágyk de nem ragacsos tésztát gyúrunk.
Lisztezett deszkán még átgyúrjuk, majd megtöltjük a húsos töltelékkel, a következő módon:
A tésztát fél cm vastagra nyújtjuk, majd a töltelék háromnegyed részét rásimítjuk. Kicsit belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába. Ránézésre függőlegesen elharmadoljuk a tésztát, és a bal szélső tészta részt a középső tészta részre hajtjuk, majd a tetejére a jobb szélső tészta részt.
Az így kapott tészta részre rásimítjuk a maradék tölteléket, belenyomkodjuk nyújtófával a tésztába.
Majd a tészta felső harmadát visszahajtjuk a közepéig, és az alsó harmadát is visszahajtjuk a közepéig. Az így keletkezett tésztát egymásra hajtjuk, vagyis összecsukjuk, mint a könyvet.
Lisztezett kelesztőtálba kerül a megtöltött tészta, éjszakára hűtőszekrényben pihentetjük..
Másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk, 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A kiszúrt pogácsákat
sütőpapírral leterített sütőlapon kelesztjük 50 percet, majd lekenjük felvert tojással, és 190°C-ra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Húsvét után a sonka szeletelésnél lehulló darabok felhasználására is kiváló.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »