Sajtos- túrós pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 32 dkg kenyérliszt
- 2 dkg friss élesztő
- 1 dl tej
- 1 mk cukor
- 1,5 tk só
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 1 ek tejföl vagy joghurt
- 5 dkg margarin
Krém:
- 10 dkg túró
- 5 dkg margarin
- 5 dkg reszelt sajt
- 1 mk só
- frissen őrölt bors
- egy egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez és reszelt sajt a szóráshoz
Elkészítése:
Előző este elkészítjük a tésztát. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A kenyérlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a margarint, a tojás sárgáját, végül pedig a felfutott élesztőt (ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen). A tésztát ezután szépen kidagasztjuk és kb 20 percig pihentetjük.
A krém hozzávalóit összekeverjük és kihabosítjuk.
Ezután kinyújtjuk, a túrós krémet rákenjük és könyvtechnikával (azaz, alulról és felülről, majd jobbról- balról behajtjuk) meghajtogatjuk, majd a hűtőbe tesszük. Ha tehetjük, még aznap este ezt a nyújtás és hajtás folyamatot, még kétszer ismételjük meg.
Másnap reggel vegyük ki a tésztát. Nyújtsuk ki és utoljára hajtsuk meg. Ezután 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten feléledni a tésztát.
Ezután nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra, a tetejét késsel rácsozzuk be és közepes méretű szaggatóval szaggassuk ki, két tenyér élünkkel sodorjuk egységesre. Kenjük le a felvert tojással és szórjuk meg a reszelt sajttal. Pihentessük még 20 percet a tepsin, addig melegítsük elő a sütőt 190 fokra.
Ha sütőnk előkészült, tegyük be a pogikat és süssük 20-25 perc alatt készre.
Tipp:
Az elkészítési időnél nem vettem figyelembe a kelesztés idejét.