Sajtos- túrós pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 32 dkg kenyérliszt
  • 2 dkg friss élesztő
  • 1 dl tej
  • 1 mk cukor
  • 1,5 tk só
  • 1 tojás sárgája
  • 1 ek tejföl vagy joghurt
  • 5 dkg margarin

Krém:

  • 10 dkg túró
  • 5 dkg margarin
  • 5 dkg reszelt sajt
  • 1 mk só
  • frissen őrölt bors
  • egy egész tojás a kenéshez és reszelt sajt a szóráshoz

Elkészítése:

Előző este elkészítjük a tésztát. A langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A kenyérlisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a margarint, a tojás sárgáját, végül pedig a felfutott élesztőt (ügyeljünk arra, hogy minden hozzávaló szobahőmérsékletű legyen). A tésztát ezután szépen kidagasztjuk és kb 20 percig pihentetjük.

A krém hozzávalóit összekeverjük és kihabosítjuk.

Ezután kinyújtjuk, a túrós krémet rákenjük és könyvtechnikával (azaz, alulról és felülről, majd jobbról- balról behajtjuk) meghajtogatjuk, majd a hűtőbe tesszük. Ha tehetjük, még aznap este ezt a nyújtás és hajtás folyamatot, még kétszer ismételjük meg.

Másnap reggel vegyük ki a tésztát. Nyújtsuk ki és utoljára hajtsuk meg. Ezután 1 órát hagyjuk szobahőmérsékleten feléledni a tésztát.

Ezután nyújtsuk ki kb 2 cm vastagra, a tetejét késsel rácsozzuk be és közepes méretű szaggatóval szaggassuk ki, két tenyér élünkkel sodorjuk egységesre. Kenjük le a felvert tojással és szórjuk meg a reszelt sajttal. Pihentessük még 20 percet a tepsin, addig melegítsük elő a sütőt 190 fokra.

Ha sütőnk előkészült, tegyük be a pogikat és süssük 20-25 perc alatt készre.

Tipp:

Az elkészítési időnél nem vettem figyelembe a kelesztés idejét.