Sajtos ropogós recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 1,2 kg sima liszt
- 20 dkg margarin
- 170 g tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk só
- 1 dl langyos tej
Vajas réteg:
- 1 teavaj
- 6-7 dkg liszt
- pici só
Tetejére:
- 1 felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg trappista sajt
- szezámmag
Elkészítése:
A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát és a sütőport. Közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a csipet cukrot, ráöntünk kb. 1 dl langyos tejet, és hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott, beletesszük a szoba hőmérsékletű margarint és a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. A gombócot félretesszük, letakarjuk.
Amíg pihen a tészta, a szintén szoba hőmérsékletű teavajat összedolgozzuk a liszttel és a sóval, és kis gombóccá alakítjuk.
Kinyújtjuk a vajas réteget amilyen vékonyra csak engedi (nem baj, ha itt-ott kilyukad), és egy kiterített konyharuhára tesszük.
A tésztát szintén kinyújtjuk kb. 1,5 cm vékonyra, rátesszük a vajas tésztát, és folyamatosan lisztezve összesodorjuk a 2 alapot.
Összehajtjuk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A nyújtási és hajtogatási műveletet még kétszer megismételjük. Legvégül 6-7 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és szezámmal (utóbbi elhagyható), picit még megsózzuk, tetszés szerint kiszaggatjuk (én derelyevágóval felcsíkoztam).
Előmelegített sütőben 190 fokon szép aranybarnára sütjük! Kb. 10 perc alatt elkészül!
Tipp:
Mivel sós és ropogós, sör.- ill. borkorcsolyaként szoktam készíteni, mindig nagy sikerrel! :)
A sajtos ropogós kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 41 g
Zsír: 17 g