Sajtos ropogós recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 1,2 kg sima liszt
- 20 dkg margarin
- 170 g tejföl
- 2,5 dkg élesztő
- csipet cukor
- 1 csomag sütőpor
- 1 késhegynyi szódabikarbóna
- 1 tk só
- 1 dl langyos tej
Vajas réteg:
- 1 teavaj
- 6-7 dkg liszt
- pici só
Tetejére:
- 1 felvert
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 3 dkg trappista sajt
- szezámmag
Elkészítése:
A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát és a sütőport. Közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a csipet cukrot, ráöntünk kb. 1 dl langyos tejet, és hagyjuk felfutni.
Amikor az élesztő felfutott, beletesszük a szoba hőmérsékletű margarint és a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. A gombócot félretesszük, letakarjuk.
Amíg pihen a tészta, a szintén szoba hőmérsékletű teavajat összedolgozzuk a liszttel és a sóval, és kis gombóccá alakítjuk.
Kinyújtjuk a vajas réteget amilyen vékonyra csak engedi (nem baj, ha itt-ott kilyukad), és egy kiterített konyharuhára tesszük.
A tésztát szintén kinyújtjuk kb. 1,5 cm vékonyra, rátesszük a vajas tésztát, és folyamatosan lisztezve összesodorjuk a 2 alapot.
Összehajtjuk, és letakarva 20 percet pihentetjük.
A nyújtási és hajtogatási műveletet még kétszer megismételjük. Legvégül 6-7 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és szezámmal (utóbbi elhagyható), picit még megsózzuk, tetszés szerint kiszaggatjuk (én derelyevágóval felcsíkoztam).
Előmelegített sütőben 190 fokon szép aranybarnára sütjük! Kb. 10 perc alatt elkészül!
Tipp:
Mivel sós és ropogós, sör.- ill. borkorcsolyaként szoktam készíteni, mindig nagy sikerrel! :)
A sajtos ropogós kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 11 g
Szénhidrát: 41 g
Zsír: 17 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 klasszikus nagymama féle süti vendégváráshoz
A nagymama sütijeinek nincs párja, hiszen mindig tele vannak szeretettel és
Tovább olvasom »
Gyümölcsös sütés nélküli torták: 10 kipróbált recept
1. Erdeigyümölcs torta recept Hozzávalók: Hozzávalók egy 30 cm-es tortaform
Tovább olvasom »
8 kipróbált képviselőfánk recept, amikkel nem érhet csalódás
A képviselő fánk az egyik legkedveltebb magyar desszert, amit sokan gyermek
Tovább olvasom »
A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »