Sajtos ropogós

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 1,2 kg sima liszt
  • 20 dkg margarin
  • 170 g tejföl
  • 2,5 dkg élesztő
  • csipet cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 késhegynyi szódabikarbóna
  • 1 tk só
  • 1 dl langyos tej

Vajas réteg:

  • 1 teavaj
  • 6-7 dkg liszt
  • pici só

Tetejére:

  • 1 felvert tojás
  • 3 dkg trappista sajt
  • szezámmag

Elkészítése:

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, a szódabikarbónát és a sütőport. Közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a csipet cukrot, ráöntünk kb. 1 dl langyos tejet, és hagyjuk felfutni.

Amikor az élesztő felfutott, beletesszük a szoba hőmérsékletű margarint és a tejfölt, majd alaposan összegyúrjuk, kidolgozzuk. A gombócot félretesszük, letakarjuk.

Amíg pihen a tészta, a szintén szoba hőmérsékletű teavajat összedolgozzuk a liszttel és a sóval, és kis gombóccá alakítjuk.

Kinyújtjuk a vajas réteget amilyen vékonyra csak engedi (nem baj, ha itt-ott kilyukad), és egy kiterített konyharuhára tesszük.

A tésztát szintén kinyújtjuk kb. 1,5 cm vékonyra, rátesszük a vajas tésztát, és folyamatosan lisztezve összesodorjuk a 2 alapot.

Összehajtjuk, és letakarva 20 percet pihentetjük.

A nyújtási és hajtogatási műveletet még kétszer megismételjük. Legvégül 6-7 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojással, megszórjuk sajttal és szezámmal (utóbbi elhagyható), picit még megsózzuk, tetszés szerint kiszaggatjuk (én derelyevágóval felcsíkoztam).

Előmelegített sütőben 190 fokon szép aranybarnára sütjük! Kb. 10 perc alatt elkészül!

Tipp:

Mivel sós és ropogós, sör.- ill. borkorcsolyaként szoktam készíteni, mindig nagy sikerrel! :)