Sajtos croissant recept
Hozzávalók:
- 20 dkg hideg vaj
- 8 dkg liszt
A kelt tésztához:
- 2 ek hideg tejföl
- 1 dl hideg tej
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 1 tk cukor
- 1 kk só
- csipet aszkorbinsav
- 50 dkg liszt
- 5 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
A töltelékhez és a szóráshoz:
- 15-10 dkg trappista sajt
Elkészítése:
Először késes robotgéppel összedolgozzuk a vajat és a lisztet, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük
Nagyon fontos, hogy minden hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta. A kelt tésztához az összes hozzávalót egy dagasztógép táljába öntjük.
Az élesztőt cukros tejben futtassuk meg előtte, és úgy tegyük a tálba a többi anyaghoz.
Mikor a tésztát géppel bedagasztottuk, fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk, mint a vajat, azt a közepére helyezzük, és becsomagoljuk a tésztával.
Rövidebb oldalával helyezzük magunk elé, majd nyújtófával ütögetve elkezdjük nyújtani.
Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás.
A tészta felső harmadát lehajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára.
Újra fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem 1 órára. Megint a hajtogatás következik, méghozzá a dupla. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagra.
A tészta most a szélesebbik oldalával van magunk előtt, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd közepén még félbehajtjuk.
Fóliába csomagoljuk, és pihentetés után a hűtőből kivéve még kétszer megismételjük a hajtogatást.
Ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk, 8 cm széles és 15 cm magas a háromszög. Szélesebb részére egy vékony hasáb sajtot helyezünk, és becsavarjuk kifli formára.
A végét vizes ujjal beragasztjuk, a hajtás alul legyen!
1 óra kelesztés után megkenjük tojássárgájával, és reszelt sajttal megszórjuk, majd 200 fokos sütőbe tesszük sülni egy szilikonnal bélelt sütőlemezen. 30 perc a sütési idő gőzös sütőben.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Kekszből álomdesszert – 8 variáció, amit ki kell próbálnod
Ha olyan desszertre vágysz, ami gyorsan elkészül, nem igényel sütőt, de még
Tovább olvasom »
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »

