Sajtos croissant

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Nincs adat
Sajtos croissant

Hozzávalók:

  • 20 dkg hideg vaj
  • 8 dkg liszt

A kelt tésztához:

  • 2 ek hideg tejföl
  • 1 dl hideg tej
  • 1 tojás
  • 1 tk cukor
  • 1 kk só
  • csipet aszkorbinsav
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg vaj
  • 2 dkg élesztő

A töltelékhez és a szóráshoz:

  • 15-10 dkg trappista sajt

Elkészítése:

Először késes robotgéppel összedolgozzuk a vajat és a lisztet, majd fóliába csomagolva a hűtőbe tesszük

Nagyon fontos, hogy minden hideg legyen és a dagasztás alatt se melegedjen a tészta. A kelt tésztához az összes hozzávalót egy dagasztógép táljába öntjük.

Az élesztőt cukros tejben futtassuk meg előtte, és úgy tegyük a tálba a többi anyaghoz.

Mikor a tésztát géppel bedagasztottuk, fóliába csomagolva 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután kicsit nagyobb téglalapra igazítjuk, mint a vajat, azt a közepére helyezzük, és becsomagoljuk a tésztával.

Rövidebb oldalával helyezzük magunk elé, majd nyújtófával ütögetve elkezdjük nyújtani.

Mikor már ujjnyi vastag, következik a szimpla hajtogatás.

A tészta felső harmadát lehajtjuk a középső harmadra, majd az alsó harmadot felhajtjuk a dupla réteg tésztára.

Újra fóliába csomagolom, és hűtőbe teszem 1 órára. Megint a hajtogatás következik, méghozzá a dupla. 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és megint kinyújtjuk ujjnyi vastagra.

A tészta most a szélesebbik oldalával van magunk előtt, mindkét oldalról a közepéig visszahajtjuk, majd közepén még félbehajtjuk.

Fóliába csomagoljuk, és pihentetés után a hűtőből kivéve még kétszer megismételjük a hajtogatást.

Ujjnyi vastagra nyújtjuk, háromszögeket vágunk, 8 cm széles és 15 cm magas a háromszög. Szélesebb részére egy vékony hasáb sajtot helyezünk, és becsavarjuk kifli formára.

A végét vizes ujjal beragasztjuk, a hajtás alul legyen!

1 óra kelesztés után megkenjük tojássárgájával, és reszelt sajttal megszórjuk, majd 200 fokos sütőbe tesszük sülni egy szilikonnal bélelt sütőlemezen. 30 perc a sütési idő gőzös sütőben.