Leveles töpörtyűs pogácsa recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 60 dkg darált töpörtyű
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
- 2 ek olvasztott zsír
- 2 ek fehérbor /én nem tettem bele mert nem volt itthon/
- 50 g élesztő
- cukor az élesztő felfuttatásához
- 3 tk só
- 6-7 dl tej
Elkészítése:
Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval lágyabb tésztát készítünk és letakarva duplájára kelesztjük.
A töpörtyűt kikeverjük 1 tk sóval. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd rákenjük a töpörtyűt. Összehajtogatjuk, majd 20 percet kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.
Ha megvannak a hajtogatások a tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét bevágjuk, majd kiszaggatjuk. Olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, majd tetejüket lekenjük felvert tojással és újabb 20 percig kelesztjük.
200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, majd 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és kb 30 perc alatt készre sütjük, de ez sütőfüggő.
Ebből az adagból lett 50 darab pogácsa, finom könnyű és leveles.