Leveles töpörtyűs pogácsa

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 60 dkg darált töpörtyű
  • 2 tojás sárgája
  • 2 ek olvasztott zsír
  • 2 ek fehérbor /én nem tettem bele mert nem volt itthon/
  • 50 g élesztő
  • cukor az élesztő felfuttatásához
  • 3 tk só
  • 6-7 dl tej

Elkészítése:

Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval lágyabb tésztát készítünk és letakarva duplájára kelesztjük.

A töpörtyűt kikeverjük 1 tk sóval. A megkelt tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd rákenjük a töpörtyűt. Összehajtogatjuk, majd 20 percet kelesztjük. A hajtogatást még kétszer megismételjük.

Ha megvannak a hajtogatások a tésztát 2 cm vastagra kinyújtjuk, tetejét bevágjuk, majd kiszaggatjuk. Olajozott vagy sütőpapírral bélelt tepsire tesszük a pogácsákat, majd tetejüket lekenjük felvert tojással és újabb 20 percig kelesztjük.

200 fokra előmelegített sütőbe toljuk a tepsit, majd 180 fokra mérsékeljük a hőmérsékletet és kb 30 perc alatt készre sütjük, de ez sütőfüggő.
Ebből az adagból lett 50 darab pogácsa, finom könnyű és leveles.