Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Pogácsa maradék krumplipüréből recept

Pogácsa maradék krumplipüréből
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 25 dkg maradék krumplipüré
    • 10 dkg finomliszt
    • 40 dkg búzarétesliszt
    • 2 tk só
    • 15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
    • 2,5 dkg friss élesztő
    • 1 tk cukor
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS sárgája
    • 15 dkg margarin
    • 1 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS lekenni

    Elkészítése:

    A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét. A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük. Az élesztős tejfölt, a tojást és a margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani, majd pár órára hűtőbe rakjuk (Én egy fedeles kelesztőtálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk és másnap reggel nyújtjuk.)

    Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával. A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.

    A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk. Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

    Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.

    180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

    Tipp:

    Maradék krumplipüré felhasználásával készült ez a puha, omlós pogácsa. Természetesen ha épp nincs belőle, a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette.
    A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden perce megéri, hisz ez az egyik legfinomabb pogácsa, amit valaha készítettem.
    Az elkészítési idő nem tartalmazza a hűtőben való pihentetés idejét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá