Pogácsa maradék krumplipüréből recept
Ők is elkészítették
Elkészítése:
A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét. A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük. Az élesztős tejfölt, a tojást és a margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani, majd pár órára hűtőbe rakjuk (Én egy fedeles kelesztőtálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk és másnap reggel nyújtjuk.)
Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával. A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.
A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk. Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.
180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.
Tipp:
Maradék krumplipüré felhasználásával készült ez a puha, omlós pogácsa. Természetesen ha épp nincs belőle, a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette.
A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden perce megéri, hisz ez az egyik legfinomabb pogácsa, amit valaha készítettem.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a hűtőben való pihentetés idejét.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »

