Pogácsa maradék krumplipüréből

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
180 perc
Mennyiség:
7 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 25 dkg maradék krumplipüré
  • 10 dkg finomliszt
  • 40 dkg búzarétesliszt
  • 2 tk só
  • 15 dkg tejföl (ez 3 egész nagy ek)
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 15 dkg margarin
  • 1 egész tojás lekenni

Elkészítése:

A liszteket egy tálba mérjük, elkeverjük benne a sót és elmorzsoljuk benne a krumplipürét. A tejfölt kicsit megmelegítjük, de ne legyen forró. Belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk a cukorral, majd simára keverjük. Az élesztős tejfölt, a tojást és a margarint is a liszthez adjuk, majd összedolgozzuk. Picit lágy a tészta, ekkor érdemes enyhén lisztezett felületre borítani és lisztes kézzel kidagasztani, majd pár órára hűtőbe rakjuk (Én egy fedeles kelesztőtálba raktam és pont 2 órát pihent. Akár este is összeállíthatjuk és másnap reggel nyújtjuk.)

Ezután lisztezett felületen 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra elnyújtjuk. Háromszor hajtogatjuk 20 perces pihentetések beiktatásával. A hajtogatást a pogácsáknál szokásos módon végezzük.

A tésztát képzeletben 3 sávra osztjuk, a felső harmadot hajtjuk középre, majd erre az alsó harmadot. Ezután a bal oldalt, majd a jobb oldalt hajtjuk középre. A harmadik hajtogatás után ujjnyi vastagra elnyújtjuk, majd a tetejét bevagdaljuk. Egy kisebb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk. Addig hagyjuk kelni, míg a sütő bemelegszik. Egy egész, kissé felvert tojással lekenjük.

180 fokon hőlégkeveréssel 20 perc alatt megsütjük.

Tipp:

Maradék krumplipüré felhasználásával készült ez a puha, omlós pogácsa. Természetesen ha épp nincs belőle, a megfőzött és összetört krumpli is alkalmas helyette.
A hajtogatás, pihentetés miatt hosszadalmasnak tűnik a folyamat, de minden perce megéri, hisz ez az egyik legfinomabb pogácsa, amit valaha készítettem.
Az elkészítési idő nem tartalmazza a hűtőben való pihentetés idejét.