Pástétomos félholdak recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tészta:
- 16 dkg liszt (finomliszt vagy amit én használtam fehér tönkölyliszt)
- 0,5 tk sütőpor
- 1 mk só
- 1 mk tex-mex fűszersó (vagy paprika, bors és őrölt kömény keveréke)
- 8 dkg vaj
- 1 egész FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- ha tészta igényli 1-2 ek tej
Töltelék:
- 8 dkg tetszés szerinti májpástétom vagy májkrém
A kenéshez és a szóráshoz:
- 1 egész felvert FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 ek szezámmag (száraz serpenyőben előzetesen megpirítva)
Elkészítése:
A lisztből, a sütőporból, sóból, a fűszerekből és a vajból morzsát készítünk. Hozzáadjuk a tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle. Amennyiben a tésztánk nem áll össze, javítsuk megfelelő mennyiségű tejjel. Legalább egy órát vagy egy éjszakát pihentessük hűtőszekrényben.
A szezámmagot pirítsuk elő száraz serpenyőben (halvány barnára).
A pihentetési idő letelte után, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Verjünk fel egy tojást és rakjuk félre. Cakkos szélű vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval szaggassunk egyforma köröket. Mindegyik tésztadarabot töltsünk meg pástétommal. A szélüket kenjük meg a felvert tojássaé (ez lesz a ragasztónk), hajtsuk félbe, egy villa segítségével nyomkodjuk le a szélét, ettől nem csak szép lesz, de garantáltan nem fog a töltelék sülés közben kifolyni.
Kenjük meg a félholdak tetejét is tojással, szórjuk meg a szezámaggal és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt süssük aranybarnára.