Pástétomos félholdak

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 16 dkg liszt (finomliszt vagy amit én használtam fehér tönkölyliszt)
  • 0,5 tk sütőpor
  • 1 mk só
  • 1 mk tex-mex fűszersó (vagy paprika, bors és őrölt kömény keveréke)
  • 8 dkg vaj
  • 1 egész tojás
  • ha tészta igényli 1-2 ek tej

Töltelék:

  • 8 dkg tetszés szerinti májpástétom vagy májkrém

A kenéshez és a szóráshoz:

  • 1 egész felvert tojás
  • 2 ek szezámmag (száraz serpenyőben előzetesen megpirítva)

Elkészítése:

A lisztből, a sütőporból, sóból, a fűszerekből és a vajból morzsát készítünk. Hozzáadjuk a tojást és lágy tésztát gyúrunk belőle. Amennyiben a tésztánk nem áll össze, javítsuk megfelelő mennyiségű tejjel. Legalább egy órát vagy egy éjszakát pihentessük hűtőszekrényben.

A szezámmagot pirítsuk elő száraz serpenyőben (halvány barnára).

A pihentetési idő letelte után, lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát. Verjünk fel egy tojást és rakjuk félre. Cakkos szélű vagy nagyméretű pogácsaszaggatóval szaggassunk egyforma köröket. Mindegyik tésztadarabot töltsünk meg pástétommal. A szélüket kenjük meg a felvert tojássaé (ez lesz a ragasztónk), hajtsuk félbe, egy villa segítségével nyomkodjuk le a szélét, ettől nem csak szép lesz, de garantáltan nem fog a töltelék sülés közben kifolyni.

Kenjük meg a félholdak tetejét is tojással, szórjuk meg a szezámaggal és előmelegített 180 fokos sütőben kb 20 perc alatt süssük aranybarnára.