Paradicsomos-túrós pite recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók
25 x 10 x 7 cm-es sütőformához
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 5 dkg sajt
- 5 dkg füstölt sajt
- 20 dkg ricotta vagy krémes állagú túró
- 8-10 paradicsom
- 1 dl hideg víz
- só
- őrölt bors
- bazsalikom vagy petrezselyemzöld
- olívaolaj
Elkészítése:
A lisztet keverjük össze 1/2 tk sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze, majd reszeljük bele 5 dkg sajtot (én a lisztet kb 30 percre betettem a fagyasztóba, hogy jól lehűljön és ezután adtam hozzá a hideg vajat). Ezután apránként öntsük hozzá a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle egy könnyen nyújtható tésztát. Csomagoljuk be folpackba, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.
A ricottát vagy túrót ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal és apróra vágott bazsalikommal, majd reszeljük bele a füstölt sajtot és keverjük alaposan össze.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ezután az alsó és felső harmadát hajtsuk be, majd nyújtsuk ki újra. Ezt ismételjük meg háromszor.
A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt pihentessük 10 percig a hűtőben.
A hűtőből kivett tészta alját villával szurkáljuk meg, majd helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőfokon süssük kb 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk pár percig hűlni.
Pár perc után kenjük a fűszeres-túrós tölteléket az elősütött tésztára, majd rakjuk ki a tetejét szeletelt paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk meg a paradicsomot.
Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal a paradicsomokat.
Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.