Paradicsomos-túrós pite

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók

25 x 10 x 7 cm-es sütőformához

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg sajt
  • 5 dkg füstölt sajt
  • 20 dkg ricotta vagy krémes állagú túró
  • 8-10 paradicsom
  • 1 dl hideg víz
  • őrölt bors
  • bazsalikom vagy petrezselyemzöld
  • olívaolaj

Elkészítése:

A lisztet keverjük össze 1/2 tk sóval, adjuk hozzá a vajat és morzsoljuk össze, majd reszeljük bele 5 dkg sajtot (én a lisztet kb 30 percre betettem a fagyasztóba, hogy jól lehűljön és ezután adtam hozzá a hideg vajat). Ezután apránként öntsük hozzá a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk belőle egy könnyen nyújtható tésztát. Csomagoljuk be folpackba, majd tegyük be a hűtőbe 30 percre.

A ricottát vagy túrót ízlés szerint fűszerezzük sóval, őrölt borssal és apróra vágott bazsalikommal, majd reszeljük bele a füstölt sajtot és keverjük alaposan össze.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki téglalap alakúra. Ezután az alsó és felső harmadát hajtsuk be, majd nyújtsuk ki újra. Ezt ismételjük meg háromszor.

A sütőformát kenjük ki vajjal, majd szórjuk meg liszttel. Ezután helyezzük bele a kinyújtott tésztát, majd sütés előtt pihentessük 10 percig a hűtőben.

A hűtőből kivett tészta alját villával szurkáljuk meg, majd helyezzük be előmelegített sütőbe és közepes hőfokon süssük kb 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből és hagyjuk pár percig hűlni.

Pár perc után kenjük a fűszeres-túrós tölteléket az elősütött tésztára, majd rakjuk ki a tetejét szeletelt paradicsommal. Ízlés szerint sózzuk meg a paradicsomot.

Ezután tegyük vissza a sütőbe, majd 40-45 perc alatt süssük készre. A sütőből kivéve locsoljuk meg ízlés szerint olívaolajjal a paradicsomokat.

Tálalás előtt hűtsük langyosra, majd ízlés szerint felszeletelve kínáljuk.