Medvehagymás, túrós-sajtos pogi recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók: kb 50 db pogihoz
- 250 g tehéntúró
- 1 dl tej
- 1 tk méz
- 40 g friss élesztő
- 1 dl tejföl
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek. tengeri só
- 600 g finomliszt
- 250 g vaj
- 200 g reszelt sajt (füstölt még jobb :)
- nagy csokor medvehagyma, felaprítva
Elkészítése:
A tejet meglangyosítom, elkeverem a mézzel és az élesztővel, felfuttatom. A tejfölben simára keverem 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitálom, a vajat elmorzsolom benne.
Hozzáadom az előzőleg villával áttört túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrom.
Lágy tésztát fogunk kapni. Cipót formálva, konyharuhával letakarom, és meleg helyen 30 percet kelesztem. A sajtot lereszelem, negyedét félreteszem a pogik tetejére.
A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtom, megszórom reszelt sajttal, medvehagymával ( pestot itt is használható) majd hosszanti oldalánál feléig behajtom , aztán ráhajtom a másik felét is. Majd az így kapott tésztánk mindkét végét felhajtom( takaros kis többszintes négyzetet kapunk ) Letakarom, meleg helyen ismét kelesztem kb 30 percet.
A sütőt előmelegítem 200°C-ra, aljára beteszek egy meleg vízzel teli lábaskát gőzképzőnek :) Két tepsit kibélelek sütőpapírral ( én sütő szilikont használok…ajánlom szívből) A tésztát kétujjnyi vastagra nyújtom.
A tetejét megkenem tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Újra összegyúrt tésztadarabkákat szintén hajtogassuk,hogy újból szép leveles tésztát kapjunk.
Tepsibe rakosgatom a pogácsákat távolabb egymástól gondolva a növekedésükre :)
20-25 percig sütöm ,amíg a sajt aranybarna színt kap.
Tipp:
Intenzív hagyma & fokhagyma íz , omlós puha leveles kelt tésztába zárva…