Medvehagymás, túrós-sajtos pogi

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Medvehagymás, túrós-sajtos pogi

Hozzávalók: kb 50 db pogihoz

  • 250 g tehéntúró
  • 1 dl tej
  • 1 tk méz
  • 40 g friss élesztő
  • 1 dl tejföl
  • 2 tojássárgája
  • 1 ek. tengeri só
  • 600 g finomliszt
  • 250 g vaj
  • 200 g reszelt sajt (füstölt még jobb :)
  • nagy csokor medvehagyma, felaprítva

Elkészítése:

A tejet meglangyosítom, elkeverem a mézzel és az élesztővel, felfuttatom. A tejfölben simára keverem 2 tojássárgáját és a sót. A lisztet tálba szitálom, a vajat elmorzsolom benne.

Hozzáadom az előzőleg villával áttört túrót, az élesztős tejet és a tojásos tejfölt, összegyúrom.
Lágy tésztát fogunk kapni. Cipót formálva, konyharuhával letakarom, és meleg helyen 30 percet kelesztem. A sajtot lereszelem, negyedét félreteszem a pogik tetejére.

A tésztát lisztezett deszkán 1 cm vastag téglalapra nyújtom, megszórom reszelt sajttal, medvehagymával ( pestot itt is használható) majd hosszanti oldalánál feléig behajtom , aztán ráhajtom a másik felét is. Majd az így kapott tésztánk mindkét végét felhajtom( takaros kis többszintes négyzetet kapunk ) Letakarom, meleg helyen ismét kelesztem kb 30 percet.

A sütőt előmelegítem 200°C-ra, aljára beteszek egy meleg vízzel teli lábaskát gőzképzőnek :) Két tepsit kibélelek sütőpapírral ( én sütő szilikont használok…ajánlom szívből) A tésztát kétujjnyi vastagra nyújtom.

A tetejét megkenem tojásfehérjével, megszórom reszelt sajttal, és 4-5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszúrom. Újra összegyúrt tésztadarabkákat szintén hajtogassuk,hogy újból szép leveles tésztát kapjunk.

Tepsibe rakosgatom a pogácsákat távolabb egymástól gondolva a növekedésükre :)
20-25 percig sütöm ,amíg a sajt aranybarna színt kap.

Tipp:

Intenzív hagyma & fokhagyma íz , omlós puha leveles kelt tésztába zárva…