Medvehagymás-magos stangli recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 40 darabhoz
- 30 dkg finomliszt
- 20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
- 1 ek só
- 3 dkg friss élesztő
- 1,5-2 dl (házi)tej
- 2-3 ek (házi)tejföl
- 25 dkg margarin
- 1 kis csokor medvehagyma
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a kenéshez
- magok a szóráshoz (tökmag, napraforgómag, stb)
Elkészítése:
Egy nagy tálba összekeverjük a kétféle lisztet a sóval. 1 dl langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, pici (barna) cukrot és kevés lisztet hozzáadva kovászt készítünk. Amikor jól felhabosodott, a liszttel együtt tésztává gyúrjuk. Langyos tejjel és tejföllel lágyítunk az állagán.
Lisztezett gyúródeszkán vékonyra nyújtjuk és a kemény margarint a tésztára reszeljük, majd apróra vágott medvehagymával szórjuk és rolószerűen feltekerjük. Letakarva 20 percet pihentetjük.
Újból kinyújtjuk és most ellentétes irányban tekerve, újabb 20 perc pihenő következik.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, egy tepsit sütőpappírral bélelünk, majd 1 cm vastagságúra kinyújtva kb 2*10 cm-es rudakra vágjuk. Tojással lekenjük, tetszőlegesen, olajos magokkal vagy sajttal szórjuk és előmelegített sütőben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Gulyásleves mellé kínáltam kenyér helyett, másnap a gyerekek reggelire tea mellé fogyasztották.
Kötényeket felkötni! Süssetek finomakat!